C kan väcka frågan om gårdsförsäljning i utskottet

Centerpartiet kan tänka sig att gå direkt till riksdagen i frågan om gårdsförsäljning, om regeringens kommande förslag är för dåligt. ”Vi kan lyfta den på samma sätt som könstillhörighetslagen”, säger Christofer Bergenblock (C) till Altinget.

Det var i en artikel i Aftonbladet i fredags som flera moderata riksdagsledamöter kritiserade de skrivningar som den moderata riksdagsgruppen fått föredragit för sig. 

– Förslaget från socialdepartementet är provocerande, otillräckligt och oacceptabelt, säger riksdagsledamoten Mats Green, ledamot i näringsutskottet till tidningen.

Socialminister Jakob Forssmed (KD) har tidigare sagt att en lagrådsremiss kring gårdsförsäljning ska lämnas under våren, och att förslaget ska värna Systembolagets monopol.

Nu sällar sig Centerpartiet till kritikerna. Enligt uppgifter till Aftonbladet föreslås drycker över 15 procent inte få säljas på gårdar. Det ska också krävas att gårdar har en produktion av spannmål eller odling av råvaror.

– Det är väldigt få som har egen produktion och då slås alla ölbryggerier ut. Då blir det bara vingårdar kvar, om uppgifterna stämmer, säger Christofer Bergenblock (C), ledamot i socialutskottet, till Altinget.

Han och Centerpartiet är beredda att, om förslaget blir som uppgifterna säger, ta den tidigare utredningens förlag direkt till socialutskottet för beredning, precis som Moderaterna och Liberalerna gjorde i höstas med frågan om könstillhörighetslagstiftningen.

– Är förslaget dåligt, men går igenom, så blir det gällande länge och det är inte rimligt. Då är det bättre att hitta en väg runt, säger Christofer Bergenblock. 

Vilket stöd har ni för att gå till utskottet?

– Det är frågan. Är det på det viset att det är Jakob Forssmed som är ovillig att lägga fram utredningens förslag, då finns L och M kvar.

{{toplink}}

Forrige artikel Norska utpekade Nato-gränssatsningar pressar inte fram svensk omprioritering Norska utpekade Nato-gränssatsningar pressar inte fram svensk omprioritering Næste artikel Säkerhet allt viktigare för EU-väljarna – Sverige sticker ut Säkerhet allt viktigare för EU-väljarna – Sverige sticker ut
Kritiken: Regeringen saknar krisinsikt

Kritiken: Regeringen saknar krisinsikt

Det blir ingen extra höjning av de generella statsbidragen till kommuner och regioner nästa år. ”Jag är lite fundersam när det gäller kommunernas investeringbehov”, säger Annika Wallenskog, SKR:s chefsekonom.