De får 10 miljoner till stamcellsforskning

Magnus Tobiasson och Eva Hellström Lindberg, båda forskare på Karolinska institutet, får Tobias stiftelsens anslag på 10 miljoner kronor för att fortsätta sin metodutveckling av återfall inom stamcellstransplantationer.

Tobiasson och Hellström Lindberg har utvecklat en metod som upptäcker återfall av patienter som genomgått stamcellstransplantation som behandling av myelodysplastiskt syndrom. Metoden särpräglas av de individuella återfallsmarkörerna och dess enkelhet.

Upptäcka återfall

Magnus Tobiasson och Eva Hellström Lindberg tilldelas Tobias stiftelsen pris för att vidareutveckla metoden. Metoden lämpar sig väl för rutinverksamhet och väntas ge tidigare upptäckt till återfall och ökad chans till att trycka bort sjukdomen, med fler botade patienter som mål. Tobias stiftelsen stöttar forskning kring stamcellstransplantationer och sjukdomar som behandlas med metoden.

Nordiska länderna

Studien kommer att genomföras i samarbete med transplantationscentra i de nordiska länderna och de genetiska analyserna görs i samarbete med Akademiska sjukhuset i Uppsala. Anslaget sträcker sig över fem år och ska vidareutveckla metoden som forskarna har påbörjat.

Tidigare anslag

Tidigare anslag har tilldelats:

2008 Professor Katarina Le Blanc, Karolinska universitetssjukhuset.

2009 Professor Stefan Karlsson, Lunds universitet.

2011 Professor Hans-Gustaf Ljunggren, Karolinska Institutet.

2014 Professor Sten Eirik Jacobsen, Karolinska Institutet.

2016 Assistant Professor David Bryder, Lunds universitet.

Forrige artikel Rektor för Högskolan Kristianstad föreslås få fortsätta Næste artikel Ordförande lämnar Utgivarna – blir chefredaktör
Statskontoret avvecklas – namnet blir kvar

Statskontoret avvecklas – namnet blir kvar

Regeringen och SD har bestämt sig. Statskontoret ska avvecklas i januari 2026. Myndighetens verksamhet ska i stället in i Ekonomistyrningsverket som byter namn – till Statskontoret.