Efter konflikten om minimilöner: Nu vill EU stärka dialogen mellan fack och företag

EU-kommissionen vill med nya rekommendationer stärka dialogen mellan arbetsmarknadens parter i medlemsländerna. För de nordiska länderna är det en balansgång när EU tar initiativ inom området då det riskerar att krocka med den nordiska arbetsmarknadsmodellen. ”Förslaget är i grunden positivt – men vi kommer studera det i detalj”, säger LO:s vice ordförande Therese Guovelin.

BRYSSEL. Till skillnad från den infekterade frågan om lagstadgade minimilöner i EU-länderna så är EU-kommissionens senaste initiativ på arbetsmarknadsområdet inte lagligt bindande.

När EU:s arbetsmarknadskommissionär Nicolas Schmit på onsdagen lade fram förslag på hur dialogen mellan arbetsmarknadens parter – fack och arbetsgivare – ska stärkas i medlemsländerna kom det i form av icke-bindande rekommendationer.

Ändå är det med största noggrannhet som de svenska parterna på arbetsmarknaden nu analyserar kommissionens förslag.  

– Det är ju alltid lite tveksamt när EU ger sig in på det här områdena och vi måste fortfarande studera förslaget i detalj. Men i grunden är vi väldigt positiva till en rekommendation till en fungerande modell med social dialog, sade LO:s vice ordförande Therese Guovelin till Altinget strax efter att förslaget kommit på onsdagen.

Hot mot den nordiska modellen

De senaste åren har allt fler lagstiftningsförslag kommit från EU-håll inom arbetsmarknadsområdet – förslag som krockar med den nordiska modellen där det är upp till arbetsgivare och arbetstagare att komma överens till skillnad från många andra EU-länder där det är lagstiftning som driver förändring.För bara en vecka sedan beslutade Sverige att göra gemensam sak med Danmark och stödja grannlandet när det begär att få minimilöndirektivet prövat – och underkänt – i EU-domstolen. 

När EU:s arbetsmarknadskommissionär Nicolas Schmit presenterade det nya förslaget på onsdagen underströk han vikten av att respektera de nationella arbetsmarknadsmodellerna. 

– Målet för detta paket är att främja den sociala dialogen i hela Europa, med hänsyn till – och detta är en mycket viktig fråga – mångfalden av den sociala dialogen som den fungerar i de olika medlemsstaterna. Vi har olika system, och vi vill inte ändra på detta, men vi har ett gemensamt intresse av att den sociala dialogen fungerar väl i alla medlemsländer, sade han. 

Therese Guovelin på LO håller med om vikten av att stärka dialogen mellan arbetsmarknadens parter i Europa.

– Vi förespråkar ju att det ska till långt mer social dialog i medlemsländerna än vad som sker idag. Vi har en väldigt väl fungerande modell i Sverige men som även den behöver värnas, och även vi hade gagnats av att den hade funnits i många fler länder än de fåtal där det idag fungerar. Så på så sätt är det här förslaget är väldigt positivt, sade hon.

Arbetsgivarna: ”Välkommet steg”

Även från arbetsgivarsidan välkomnades förslaget.

Svenskt näringsliv avböjde på onsdagen Altingets förfrågan att kommentera kommissionens förslag men Business Europe, som samlar näringslivsorganisationer i EU och där Svenskt näringsliv ingår, skriver på twitter att EU-kommissionens initiativ om social dialog ”är ett välkommet steg mot att stärka arbetsmarknadens parters roll och främja kollektiva förhandlingar över EU”. 

Även de underströk att det är ”viktigt att respektera arbetsmarknadens parters autonomi, mångfalden av nationella system för arbetsmarknadsrelationer och arbetsmarknader”.

Viktig roll

Kommissionens förslag på en stärkt social dialog kommer i en tid när andelen fackligt anslutna i många EU-länder minskar. Samtidigt genomgår Europa just nu stora förändringar med framväxt av nya arbetsformer som plattformsarbete och den gröna och digitala omställningen – men även utmaningar som höga energipriser och ökad konkurrens från USA och Kina sätter press på den europeiska arbetsmarknaden. 

Här har den sociala dialogen en viktigt roll att spela, anser EU-kommissionär Nicolas Schmit. 

– För att se till att Europa förblir konkurrenskraftigt och inkluderande behöver vi stärka sociala dialoger och stärka arbetsmarknadens parter. Och det är vad våra initiativ syftar till att uppnå, sade han. 

Forrige artikel S-kritiken mot Kristerssons val av statssekreterare: ”Vrider tillbaka klockan” S-kritiken mot Kristerssons val av statssekreterare: ”Vrider tillbaka klockan” Næste artikel Talla Alkurdi (S): Jag har cancer Talla Alkurdi (S): Jag har cancer
Kritiken: Regeringen saknar krisinsikt

Kritiken: Regeringen saknar krisinsikt

Det blir ingen extra höjning av de generella statsbidragen till kommuner och regioner nästa år. ”Jag är lite fundersam när det gäller kommunernas investeringbehov”, säger Annika Wallenskog, SKR:s chefsekonom.