En ödesstund för Polens fria press

Pressfriheten i Polen har störtdykt sedan den nationalkonservativa PiS-regeringen tog makten 2015. Uppköp av hundratals lokaltidningar och utbytta mediechefer har försvårat arbetet för maktkritiska journalister. Altinget har besökt Polen inför parlamentsvalet den 15 oktober, som kommer att vara avgörande för de polska journalisternas framtid.

Af Birk Sebastian Kotkas
frilansjournalist

Varje kväll, när dagens nyhetssändning kablas ut från den polska public service-stationen Telewizja Polska (TVP), står en skara demonstranter redo med banderoller och slagord framför tv-studion i huvudstaden Warszawa.

När klockan slår 19.30 lyfter de sina banderoller medan en demonstrant vid namn Julia Łowkis riktar två megafoner mot TVP:s högkvarter. Hon slår på en bandad kommunistisk propagandahymn, för att peka på den nuvarande politiska censuren av medierna, som demonstranterna menar påminner om tiden före 1989, då Polen befann sig under Sovjetunionens starka inflytande.

”TVP ljuger! TVP ljuger! TVP ljuger – precis som PiS”, ropar de unisont, medan Julia inleder dagens protesttal, som de har förberett tillsammans. 

Motreaktion på ett mord

Julia Łowkis var 2019 en av initiativtagarna till proteströrelsen, som en motreaktion på mordet på den liberala borgmästaren i Gdansk, Pawel Adamowicz. Demonstranterna anser att TVP har medansvar för mordet, att kanalen eldade på våldet genom att sprida hat och lögner om oppositionen. De menar att TVP, som fram till för några år sedan var landets mest populära kanal sett till tittarsiffror, har blivit en förlängd arm av partiet Lag och rättvisa (PiS), som har haft ett fast grepp om makten i Polen sedan 2015.

Just denna dag genomförs protest nummer 1278 i rad – och demonstranterna har lovat att fortsätta demonstrera åtminstone fram till höstens parlamentsval (som äger rum den 15 oktober, red.anm), för att påminna både journalister och förbipasserande om pressfrihetens svåra situation i Polen.

Särskilt unga polacker litar inte längre på TVP. Enligt en relativt färsk undersökning har nio av tio personer i åldern 18-40 förlorat förtroendet för mediet. Bland PiS-väljare, som vanligtvis är över 60 år, har emellertid två av tre fortfarande förtroende för kanalen.

Stöd regeringen eller hitta ett nytt jobb

Kort efter att det nationalkonservativa partiet PiS utropade valseger 2015 började de politiska förändringarna i Polen sätta sin prägel på TVP.

– PiS satte sitt eget folk i styrelsen i ett försök att ta över kanalen, och det dröjde inte länge innan lögnerna och manipulationen började, berättar den tidigare kanalchefen Tomasz Sygut.

– De offentliga medierna blev ett slags propagandaministerier för PiS. Det var starten för en process som gick ut på att förstöra oppositionen och alla som inte stöder regeringen, fortsätter Sygut, som fram till 2015 ledde landets största nyhetskanal TVP Info.

Jobbar i dag för ett bussbolag

När det stod klart att TVP hade underordnats den nya regeringslinjen bestämde han sig snabbt för att lämna sitt jobb i protest, efter fem år på TVP.

– Jag var arg över att se hur mitt hjärtebarn, tv-kanalen, förstördes. Och så blev jag besviken över hur många journalister som fortsatte på TVP, säger Tomasz Sygut.

– Alla journalister ställdes inför ett enkelt val, förklarar han: ”Antingen skulle du stötta regeringen eller så skulle du börja söka ett nytt jobb.”

Sedan dess har Tomasz Sygut lagt journalistiken på hyllan och arbetar i dag som kommunikationschef för Warszawas största bussbolag, men han är bekymrad över vilken framtid andra polska journalister har att se fram emot.

– Jag jobbade som journalist i över 20 år, så ibland saknar jag det. Men jag är nöjd med mitt nya familje- och arbetsliv, så personligen har jag inget att klaga på. Men jag är orolig för vilket land mina barn kommer att växa upp i, avslutar Tomasz Sygut. 

Här är dina talepunkter

Under månaderna efter att regeringens nyutnämnda styrelse för TVP inledde sitt arbete följde många journalister kanalchefen Tomasz Syguts avgång. Ett av de mer bekanta ansiktena för polska TV-tittare var nyhetsankaret Grzegorz Nawrocki, som meddelade tittarna i en direktsändning 2016 att han också skulle lämna stationen.

– Jag sa upp mig när den nya kanalredaktören tillsattes, liksom några hundra av mina kollegor. Bland nyhetsvärdarna var det bara ett fåtal som stannade kvar, säger han.

Grzegorz Nawrocki kände inte längre att han hade fria händer att utföra sitt arbete som journalist. Det blev särskilt tydligt under förberedelserna inför ett TV-program där han skulle intervjua en polsk parlamentsledamot.

– Jag fick en lista av en tillrättaläggare. På listan stod vilka frågor jag skulle ställa och vilka ämnen som var förbjudna att fråga om. Något sådant hade aldrig hade hänt tidigare. Då insåg jag att jag inte längre skulle kunna ställa de frågor jag ville, minns han.

De journalistiska kriterier som tidigare varit TVP:s rättesnören försvann tillsammans med de många anställda.

– Som journalist vet man att man har i uppgift att skilja på åsikter och fakta. Men så var det inte längre på TVP. Åsikterna blev ett slags fakta, säger Grzegorz Nawrocki, som under en period även har arbetat som journalist på BBC och på danska TV2:s nyhetsavdelning på Christiansborg (som hyser Danmarks parlament och regeringskansli, red.anm.).

Polska medier i polska händer

När PiS-regeringen tog makten 2015 rankades Polen på 18:e plats i Reportrar utan gränsers (RSF) årliga världsrankning av pressfrihet. Deras högsta ranking sedan världsrankingen infördes.

Sedan dess har Polen halkat ner på listan i takt med regeringens gradvisa reformer av medielandskapet. År 2023 ligger Polen på 57:e plats i världen, mellan Kosovo och Burkina Faso. Nedgången beror till stor del på förändringarna vid TVP, som enligt RSF har blivit ett ”instrument för regeringspropaganda”.

Även om det fortfarande görs oberoende maktkritisk journalistik på internet och i privata medier så är det många – inte minst äldre – som får nöja sig med statliga TVP:s tolkning av världsläget.

Efter en omorganisation av TV-signalen 2022 förlorade 1,5 miljoner polacker  tillgång till de två stora privata TV-stationerna TVN och Polstat, medan TVP fortsatt kan sända till medborgare utan modern mottagarutrustning.

Såg till att sparka chefredaktörerna

Dessutom använder den sittande regeringen de många lokaltidningar som har köpts upp av det nationella oljebolaget till att ”främja sitt eget politiska projekt”. Detta enligt pressfrihetsexperten Andrzej Krajewski:

– Det är ett statligt ägt företag och det är direkt kopplat till PiS-regeringen. Det råder det absolut ingen tvekan om. De har också sett till att sparka chefredaktörerna. Så när det är val i höst kommer de definitivt att följa partilinjen, förklarar han när Altinget besöker honom i utkanten av Warszawa.

Från 2012 till 2016 hade Andrzej Krajewski i uppdrag att övervaka pressfriheten för den polska radio- och tv-nämnden, Krajowa Rada Radiofonii i Telewizji.

På väggen hänger ett litet inramat fotografi från Ovala rummet, där han som TVP:s dåvarande Washingtonkorrespondent sitter mitt emot president George H.W. Bush.

– På den tiden var det ingen skam att jobba för TVP, säger Krajewski med ett skratt.

Sedan hans mandat i radio- och tv-nämnden löpte ut 2016 har Krajewski fortsatt att noga följa utvecklingen i polska medier. För närvarande arbetar han på uppdrag av ett stort internationellt företag med en rapport om TVP:s band till regeringen.

Ett ödesval

Andrzej Krajewski är fortfarande hoppfull om att valet kan bli en vändpunkt för polsk journalistik – om oppositionen, ledd av EU:s tidigare ordförande Donald Tusk, lyckas ta över regeringsmakten.

Det största oppositionspartiet, Medborgarplattformen, har gjort mediefrihet till en nyckelfråga och går till val på ett löfte om en återgång till situationen före 2015.

Det bekräftar partiets generalsekreterare Marcin Kierwinski när Altinget träffar honom på partikontoret i Warszawa.

– Det första vi kommer att göra om vi vinner valet är att utse en ny chef för TVP – och ersätta de anställda som borde vara journalister, men som i praktiken arbetar för PiS. Dessutom vill vi sälja Polska Press. Det är ju ganska underligt att det är ett oljebolag som äger våra lokala tidningar.

Generalsekreteraren lovar att TVP-journalister återigen kommer att ha fria händer om Tusk kommer till makten.

– För åtta år sedan var TVP en helt vanlig public service-kanal, och så ska det bli igen. Jag tycker att vi ska försöka skapa en polsk motsvarighet till BBC, säger Marcin Kierwinski.

”Jag är extremt arg”

Klockan är 20:22 framför TVP:s huvudkontor i Warszawa.

Demonstranterna samlas över några påsar godis för att utvärdera dagens protest innan de går hem till sitt.

Julias röst har blivit hes efter en knapp timmes slagropande.

– Nu ska jag ta en paus och tillbringa lite mer tid med min dotter, säger hon.

Vad är det som får dig att stå härute i fyra år?

– Jag står här för att jag är extremt arg över den situation vi befinner oss i, svarar Julia Łowkis efter en kort tankepaus.

I morgon startar demonstrationen igen klockan 19:30.

Altinget har sökt TVP, som har avböjt att kommentera den kritik som riktas mot dem i artikeln.

Forrige artikel Tidigare ungdomstopp siktar mot Bryssel Tidigare ungdomstopp siktar mot Bryssel Næste artikel Orbáns migrationsblockad och växtvärk i öst orsakar europeisk huvudvärk Orbáns migrationsblockad och växtvärk i öst orsakar europeisk huvudvärk
Kritiken: Regeringen saknar krisinsikt

Kritiken: Regeringen saknar krisinsikt

Det blir ingen extra höjning av de generella statsbidragen till kommuner och regioner nästa år. ”Jag är lite fundersam när det gäller kommunernas investeringbehov”, säger Annika Wallenskog, SKR:s chefsekonom.