Tidigare ungdomstopp siktar mot Bryssel

Grön ungdoms tidigare språkrör Aida Badeli är ungdomsförbundets kandidat till EU-parlamentet. Nu lägger hon sitt hopp till Miljöpartiets medlemmarna för en topplacering på valsedeln.

I fyra år var Aida Badeli språkrör för Miljöpartiets ungdomsförbund Grön ungdom. Sedan hon klev av har hon arbetat som kommunikationsstrateg på Arena opinion. 

Men nu längtar hon tillbaka till politiken, och Bryssel där hon tidigare arbetat som politisk sakkunnig. Redan när hon lämnade den belgiska huvudstaden visste hon att hon ville tillbaka. 

– Jag bestämde mig för att kandidera när jag lämnade EU-parlamentet och flyttade till Sverige för att bli språkrör. Jag kände mig inte klar, säger hon till Altinget.

Valet 2029 är för långt bort, så det fick bli nu. {{toplink}}

Vill utmana gubbväldet

”Det är alldeles för många gubbar i gråa kostymer som bestämmer över vår framtid, EU behöver något nytt”, säger Rebecka Forsberg, Aida Badelis tidigare språkrörskollega, när ungdomsförbundet meddelade att Badeli är ungdomsförbundets officiella kandidat i valet.

– Det känns fantastiskt fint och hedrande att medlemmarna fortfarande tror på mig och vill få in mig i Europaparlamentet, då kan vi också genomföra Grön ungdoms politik, säger Badeli. 

Men för att Aida Badeli ska kunna ta sig hela vägen till parlamentet krävs inte bara Grön ungdoms stöd. Hon måste antingen vinna miljöpartisternas förtroende i en medlemsomröstning i vinter, eller kryssa sig förbi både Alice Bah Khunke och Pär Holmgren som båda meddelat att de ställer upp för omval.

Alice Bah Kuhnke fick över 141 000 kryss i valet 2019. 

Det är en tuff konkurrens, säger Aida Badeli.

– Det som kommer att vara viktigast nu är listan. Där kommer det vara viktigt för oss i Grön ungdom att mobilisera så många unga gröna som möjligt, säger Badeli som också hoppas på fler mandat i valet.

I dag har MP tre platser i parlamentet, ett extra sedan Storbritannien lämnade EU. Partiet tenderar att göra bättre i från sig i EU-valen. 2019 fick MP 11,5 procent, 2014 strax över 15 procent.

– Kan man hoppas på 20 procent? Det hade varit kul, säger Badeli.

”EU har ett medmänskligt ansvar”

Om Aida Badeli väljs in vill hon fokusera på klimat- och rättvisefrågor. Det handlar inte minst om en human migrationspolitik.

– Det är fler än någonsin som försöker ta sig till Europa men EU svarar med hårdare gränser och avtal med länder som bryter mot mänskliga rättigheter. Det är en skam. Jag tycker att EU har ett medmänskligt ansvar här, säger hon.

Badeli tycker att Miljöpartiets arbete med migrationsfrågorna är starkt i Bryssel, men desto svagare i Sverige där hon tror att partiet inte vågar prata om en human migrationspolitik.

I det kommande språkrörsvalet hoppas hon just att det blir en av EU-parlamentarikerna som tar över efter Per Bolund.

– Jag tror att Pär Holmgren har en bra klimat- och miljöprofil och kan locka till sig fler till vårt parti, säger hon.

{{toplink}}

Forrige artikel Norska förhandlingar om EU:s hälsounion dröjer Norska förhandlingar om EU:s hälsounion dröjer Næste artikel En ödesstund för Polens fria press En ödesstund för Polens fria press
Kritiken: Regeringen saknar krisinsikt

Kritiken: Regeringen saknar krisinsikt

Det blir ingen extra höjning av de generella statsbidragen till kommuner och regioner nästa år. ”Jag är lite fundersam när det gäller kommunernas investeringbehov”, säger Annika Wallenskog, SKR:s chefsekonom.