Norska förhandlingar om EU:s hälsounion dröjer

Norges hälsominister Ingvild Kjerkol (Ap) kan inte säga när de formella förhandlingarna om Norges anslutning till EU:s hälsounion kan inledas. "Vi är inte i formella förhandlingar ännu, men förberedande samtal pågår", säger hon.

Af Silje Sjursen Skiphamn
Nischredaktör Altinget Helse

– Jag kände att det var ett bra möte, säger omsorgsminister Ingvild Kjerkol till Altinget efter att hon träffat EU:s hälsokommissionär Stella Kyriakides i Bryssel förra veckan.

– Vårt mål är att delta i EU:s samarbete kring hälsoberedskap och krishantering – på så lika villkor som möjligt med EU:s medlemsländer. Det finns inget ansvarsfullt alternativ för Norge till EU:s förbättrade hälsoberedskap.

Nytt avtal krävs

Efter coronapandemin beslutade EU att inrätta en europeisk hälsounion. Syftet är att skydda medborgarnas hälsa, förbättra hälso- och sjukvårdssystemens motståndskraft i EU-länderna och vara förberedd på nya kriser.

För att bygga upp den nya hälsounionen har EU inrättat Hera, ett separat direktorat under EU-kommissionen. Hera omfattas dock inte av EES-avtalet och Norge måste därför ingå ett nytt avtal med EU för att bli en del av hälsounionen.

– Det här är det viktigaste steget regeringen tar för att säkerställa en robust och förutsägbar norsk krishantering och för att skydda den norska befolkningen, säger Kjerkol.

– Det goda samarbetet Norge har med EU på hälsosidan betonades ömsesidigt av både kommissionär Kyriakides och mig. Vi är fast beslutna att solidariskt bidra till en starkare europeisk hälsoberedskap. Jag tyckte att hon var lyssnande och positiv.

Regeringen är angelägen om att inleda reella förhandlingar, men hittills har EU inte haft tid. Ett överenskommet möte mellan Norge och EU i juni ställdes in, och tisdagens möte gav inga ytterligare svar på när förhandlingarna kan komma att inledas.

– Vi är inte i formella förhandlingar än, men förberedande samtal pågår, säger Kjerkol.

Finansiering juridisk nöt

I april förklarade forskare vid NUPI och professor vid Inland Norway University of Applied Sciences, Marianne Riddervold, de långsamma framstegen på följande sätt:

– När det gäller EU:s avtal med tredjeländer fokuserar EU nu österut, mot Ukraina och den delen av Europa på grund av kriget. Det kan hjälpa till att förklara varför dessa förhandlingar tar tid, sa hon till Altinget.

Ett annat skäl, enligt Riddervold, är att det finns en del juridiska utmaningar som måste lösas innan förhandlingarna kan inledas. Hera är ett nytt sätt att organisera saker och ting i EU, och det gör avtalet om hälsoberedskap med länder utanför unionen särskilt komplicerat. Det finns till exempel ingen lösning på hur Norge ska bidra ekonomiskt till hälsounionen.

Vill ha bilateralt avtal

Norge vill ha ett bilateralt avtal om anslutning till EU:s hälsounion. Detta innebär att det inte kommer att bli några gemensamma förhandlingar med de övriga EES-länderna Island och Liechtenstein.

– Vi har en bra dialog med dem och de är väl medvetna om regeringens ambitioner. Tre av rättsakterna anses vara relevanta för EES och håller på att införlivas i EES-avtalet, säger hälsoministern.

Artikeln är översatt från Altinget.no

Forrige artikel Professorer tvingas använda forskningsanslag till utbildning Professorer tvingas använda forskningsanslag till utbildning Næste artikel Tidigare ungdomstopp siktar mot Bryssel Tidigare ungdomstopp siktar mot Bryssel
Kritiken: Regeringen saknar krisinsikt

Kritiken: Regeringen saknar krisinsikt

Det blir ingen extra höjning av de generella statsbidragen till kommuner och regioner nästa år. ”Jag är lite fundersam när det gäller kommunernas investeringbehov”, säger Annika Wallenskog, SKR:s chefsekonom.