Grön Ungdom: EU-planer ineffektiva mot terrorism

DEBATT. Förslaget att kartlägga flygpassagerare för att hindra terrorister är ett stort intrång i privatlivet som slår fel och drabbar oskyldiga. Det kan också ifrågasättas om EU-planerna ger någon effekt i kampen mot terrorism överhuvudtaget, anser Klara Lidman och Adam Eltér från Grön Ungdom, Miljöpartiets ungdomsförbund.

Av Adam Eltér och Klara Lidman

Ledamot Grön Ungdom Göteborg respektive Grön Ungdoms förbundsstyrelse

 

Efter attackerna i Paris höjs det återigen röster inom EU om att man ska börja samla in data om alla flygpassagerare som reser in eller ut från EU för att förhindra liknande attacker. Vi i Grön Ungdom tror inte att det är rätt metod för att förebygga terrorism utan det kommer snarare vara en ineffektiv åtgärd som utgör ett enormt intrång i europeiska medborgares personliga integritet.

Enligt förslaget från EU-kommissionen kommer insamlingen att bestå av uppgifter om bland annat namn, adress, resplan, bankuppgifter och specialkost. Dessa uppgifter kan till en början verka ganska harmlösa, men uppgifter om exempelvis specialkost kan lätt avslöja personers religiösa tro. Utöver att insamling av sådana uppgifter bryter mot både Europakonventionen och många av medlemsländernas grundlagar så ser vi det också som oroväckande att ha den typen av register över människor i ett Europa där främlingsfientliga och fascistiska partier vinner allt större mark.

Uppgifter kan användas till annat

Förespråkarna menar att registret i nuläget endast ska användas för att förhindra terrorism och andra “särskilt allvarliga brott”, men vi vet av erfarenhet hur lätt ändamålsglidningar kan ske. När verktygen för den här typen av omfattande övervakning väl finns på plats är det inget som garanterar att ett framtida Europaparlament eller enskilda medlemsländer inte bestämmer sig för att använda det här det till helt andra ändamål.

Insamlingen av passagerardata i syfte att förebygga terrorism är också särskilt problematisk i och med att den riktar in sig på att hitta individer som kan vara helt oskyldiga men skulle kunna tänkas begå brott i framtiden. Börjar vi införa den typen av lagstiftning som riktar in sig på brott som ännu inte begåtts så kommer också myndigheter att intressera sig mer och mer för människors tankar och åsikter och då har vi plötsligt gått från ett samhälle där alla får tycka och tänka vad de vill till en polisstat där vi straffar tankebrott.

Bara uppgifter om redan misstänkta

Det går också att ifrågasätta om insamlingen överhuvudtaget skulle ge någon effekt. Förespråkarna menar att den är nödvändig för att man ska kunna hitta potentiella terrorister som sedan tidigare varit okända för myndigheterna, men i de fall attentat har skett i Europa så har gärningsmännen nästan alltid varit kända sedan tidigare.

Lösningen som vi förespråkar är i stället att bara samla in uppgifter gällande personer som redan är misstänkta, detta skulle både vara effektivare då myndigheterna får en betydligt mindre mängd data att hantera samtidigt som man minimerar risken för att oskyldiga drabbas.

Öppet samhälle

Förespråkarna för en europeisk insamling av passagerardata menar även att vi riskerar att få 28 olika nationella system som är lika integritetskränkande men mindre effektiva om vi inte inför ett enhetligt europeiskt sådant, men detta förutsätter att alla medlemsländer hade infört ett sådant system om EU inte tvingat på dem det. Vi menar att det i så fall bör vara upp till varje enskilt medlemsland att besluta om huruvida de vill införa ett sådant system eller inte, så att medborgarna i landet faktiskt har en reell chans att påverka beslutet.

Vi i Grön Ungdom hoppas på att Europaparlamentet tar sitt förnuft till fånga och inser att det bästa sättet att bekämpa terrorism är att jobba för ett öppet och fritt samhälle där alla medborgares personliga integritet respekteras, och att inrikesminister Anders Ygeman och den svenska regeringen representerar den ståndpunkten i förhandlingarna.

Forrige artikel C: Flera risker med EU-register över flygresenär C: Flera risker med EU-register över flygresenär Næste artikel ”Mer statligt ansvar i bostadspolitiken” ”Mer statligt ansvar i bostadspolitiken”
Statskontoret avvecklas – namnet blir kvar

Statskontoret avvecklas – namnet blir kvar

Regeringen och SD har bestämt sig. Statskontoret ska avvecklas i januari 2026. Myndighetens verksamhet ska i stället in i Ekonomistyrningsverket som byter namn – till Statskontoret.