Fler länder i jakt på trafiksyndare

TRAFIKBROTT. EU-parlamentet har nu godkänt en lagändring som gör att även Storbritannien, Irland och Danmark ska delta i EU:s samarbete mot trafikbrott. De tre länderna har nu två år på sig att anta de regler som krävs.

Det gällande EU-direktivet ska göra det lättare spåra den som begått ett trafikbrott i ett annat EU-land och sedan driva in böterna. Men det gäller inte i Storbritannien, Irland och Danmark eftersom de tre länderna står utanför polissamarbetet. Men då EU-domstolen förra året slog fast att direktivet fattats på fel EU-rättslig grund och i stället ska falla inom transportpolitiken innebär det att de tre länderna nu ska ingå i utbytet av information om trafiksyndare.

Samarbetet omfattar brott som fortkörning, ratt- och drogfylleri, körning mot rött ljus, att inte använda säkerhetsbälte, att använda mobiltelefon under körning eller att köra MC utan hjälm. 

De nya reglerna ska nu formellt antas av ministerrådet.

Forrige artikel Baylan: Försäljning av kolkraft ingen riksdagsfråga Næste artikel Köttbullar ska ursprungsmärkas
Statskontoret avvecklas – namnet blir kvar

Statskontoret avvecklas – namnet blir kvar

Regeringen och SD har bestämt sig. Statskontoret ska avvecklas i januari 2026. Myndighetens verksamhet ska i stället in i Ekonomistyrningsverket som byter namn – till Statskontoret.