Folkhälsomyndigheten ska ta fram riktlinjer för sociala medier

Det behövs riktlinjer kring ungas användning av sociala medier och skärmtid. Det anser socialminister Jakob Forssmed (KD), som ger Folkhälsomyndigheten i uppdrag att ta fram sådana. 

Socialministern vill ta ett bredare grepp om ungas användning av skärmar och sociala medier eftersom den vägledning som finns från bland annat världshälsoorganisationen WHO har ett för snävt fokus. Därför får Folkhälsomyndigheten ett tredelat uppdrag. Det första handlar om en kunskapssammanställning om kopplingen mellan hälsa och digital medieanvändning.

– Vi vet att många föräldrar efterfrågar att få lite stöd från någon som säger vad som är en rimlig nivå. Alla kommer att kunna utforma sina egna skärmtidsregler även i fortsättningen, säger Jakob Forssmed.

{{toplink}}

Förra året kom Statens medieråd med rapport om sambanden mellan självskattat psykiskt välbefinnande och medieanvändning. Underlaget samlades in 2020 under pandemins fjärrundervisning bland gymnasieelever.

En av slutsatserna i rapporten är att det finns ett statistiskt samband mellan psykiska besvär och mer omfattande användning av olika slags medier bland svenska ungdomar. Samma mönster återfanns också bland barn i åldrarna 9-12 år. I rapporten konstateras också att det krävs ytterligare undersökningar för att fastställa orsakssambanden. 

Ska spridas

Utifrån kunskapssammanställningen ska Folkhälsomyndigheten ta fram vägledning och rekommendationer för barn och ungdomar upp till 18 år. Dessa ska sedan spridas och kommuniceras, vilket är den tredje delen av uppdraget. 

– Det blir en fråga för Folkhälsomyndigheten att fundera på. Hur får vi ut informationen om detta till föräldrar och barn och unga själva, säger Jakob Forssmed.

Sociala medier?

– Haha, det går ju förstås inte att utesluta. Det är ingen som tänker sig att människor ska sluta använda detta, men vi behöver förstå mer om hur detta påverkar vår hälsa. Utvecklingen har gått enormt fort och vi behöver ta reda på om det är så stora hälsokonsekvenser som man kan misstänka. 

Uppdraget ska delredovisas i juli 2024 och slutrapporteras i december samma år. 

Forrige artikel Veckan i EU: Omstritt skogsmöte, G7-träff i Japan och arbetsmiljö under lupp i Stockholm Veckan i EU: Omstritt skogsmöte, G7-träff i Japan och arbetsmiljö under lupp i Stockholm Næste artikel Sverige ställer sig inte bakom skogsuppgörelse Sverige ställer sig inte bakom skogsuppgörelse
Kritiken: Regeringen saknar krisinsikt

Kritiken: Regeringen saknar krisinsikt

Det blir ingen extra höjning av de generella statsbidragen till kommuner och regioner nästa år. ”Jag är lite fundersam när det gäller kommunernas investeringbehov”, säger Annika Wallenskog, SKR:s chefsekonom.