Sveriges grönaste stad är utsedd

Med en andel grönyta på 50 procent är Sverige ett av världens grönaste länder. Det menar Husqvarna group som i en ny rapport också listar vilka som är landets grönaste städer. 

Med hjälp av AI och satellitdata har Husqvarna group utsett Uppsala till Sveriges grönaste stad. Med sina parker, träd och gräsmattor slår studentstaden tvåan på listan med ett par decimaler. 

Syftet med rapporten är att uppmärksamma betydelsen av grönyta i städer. Det säger Erik Swan, grönytespecialist vid Husqvarna group, i samband med att rapporten presenteras. 

– En grön stadsmiljö är avgörande för både invånarnas välbefinnande och för planetens hälsa. Därför vill vi sprida kunskap om grönområdenas utveckling för att bidra till mer hållbara städer. 

Rapporten korar även Sverige till ett av världens grönaste länder, med en andel grönyta på 50 procent. 

Däremot visar siffrorna även att grönytan i landet minskar. I mätningen från 2023 syns 650 000 kvadratmeter mindre grönyta än året innan. En yta lika stor som drygt 93 fotbollsplaner.

Forrige artikel De ska tycka till om Folkbildningsutredningen De ska tycka till om Folkbildningsutredningen Næste artikel Moderat riksdagsledamot blir kommuntopp
Statskontoret avvecklas – namnet blir kvar

Statskontoret avvecklas – namnet blir kvar

Regeringen och SD har bestämt sig. Statskontoret ska avvecklas i januari 2026. Myndighetens verksamhet ska i stället in i Ekonomistyrningsverket som byter namn – till Statskontoret.