HD:s beslut ingen överraskning för Cementa

Högsta domstolen ger Cementa kalla handen. Bolaget får inget prövningstillstånd i målet om fortsatt och utökad täkt- och vattenverksamhet vid Slite på Gotland. Enligt hållbarhetschefen Karin Comstedt Webb är beskedet beklagligt, men inte oväntat.

Höga domstolen kommer inte att ta upp Cementas överklagan av mark- och miljödomstolens beslut att avvisa bolagets ansökan om utökad kalkstensbrytning i Slite. Det beskedet kom på onsdagseftermiddagen.

För Cementa ändrar inte det negativa beskedet från domstolen den kurs som togs ut efter mark- och miljödomstolens beslut i början av juli, enligt hållbarhetschefen Karin Comstedt Webb.

– Det är beklagligt att Högsta domstolen inte ger prövningstillstånd men vi har samtidigt varit förberedda på detta utfall. Beskedet påverkar inte vårt pågående arbete utan vi arbetar vidare med övriga insatser som vi påbörjade direkt då vi fick mark- och miljööverdomstolens besked i juli, säger hon i ett pressmeddelande.

Bolagets strategi är nu att dels inkomma med en mer avgränsad ansökan om brytning för ett par år framåt i tiden, dels en ansökan med längre perspektiv. På ännu kortare sikt arbetar regeringen med en tillfällig förlängning av bolagets tillstånd, genom bland annat en ändring av Miljöbalken, till och med nästa sommar.

Risken är stor att ett tillstånd inte finns färdigt redan nästa sommar, utan att det uppstår ett glapp.

– Det finns fortfarande tidsmässiga osäkerheter, säger Karin Comstedt Webb till Dagens industri.

Ansökan höll inte måttet

Mark- och miljödomstolen avvisade bolagets ansökan för att den var bristfällig. Högsta domstolen har inte hittat någon grund till att högsta juridiska instans ska  ompröva det beslutet. Det gör däremot Karin Comstedt Webb.

– Även om dagens besked inte påverkar arbetet framåt för oss i sak så är det bekymmersamt eftersom det lämnar ett antal principiella frågor obesvarade om hur ärendet har hanterats juridiskt. Det skapar en osäkerhet i hela systemet kring tillståndsprocessernas effektivitet i Sverige, säger hon.

 

Forrige artikel Överblick: Diplomatisk Magdalena Andersson och kritik mot hederslag Överblick: Diplomatisk Magdalena Andersson och kritik mot hederslag Næste artikel Hallengren vill se vägledning mot rasism i vården Hallengren vill se vägledning mot rasism i vården
Kritiken: Regeringen saknar krisinsikt

Kritiken: Regeringen saknar krisinsikt

Det blir ingen extra höjning av de generella statsbidragen till kommuner och regioner nästa år. ”Jag är lite fundersam när det gäller kommunernas investeringbehov”, säger Annika Wallenskog, SKR:s chefsekonom.