Hon blir utredaren som ska se över tillfällig föräldrapenning

Regeringen har utsett Marika Lindgren Åsbrink till särskild utredare för uppdraget om att modernisera och förenkla den tillfälliga föräldrapenningen.

Regeringen tillsätter en utredning som ska titta närmare på tillfällig föräldrapenning, hur den kan modernisera, förenklas och hur utrymmet för felaktiga beslut kan minska.

– Lagstiftningen kring tillfällig föräldrapenning har blivit alltmer komplex under årens lopp, och arbetsmarknaden har genomgått stora förändringar. Oavsett anställningsform eller sektor ska föräldrar ha goda möjligheter att använda föräldraförsäkringen, säger socialförsäkringsminister Ardalan Shekarabi i Regeringens pressmeddelande.

Utredningen ska inkomma till Socialdepartementet senast den 31 maj 2022 och en delredovisning ska lämnas i maj 2021. Delredovisningens fokus är att redovisa uppdraget att lämna förslag som möjliggör att föräldrar ska kunna få tillfällig föräldrapenning för att stödja personal i egenvård som barn med kroniska sjukdomar kan behöva.

Marika Lindgren Åsbrink är chefsutredare (S) och har tidigare arbetat som analyschef för tankesmedjan Tiden samt som utredare hos LO där hon bland annat har ansvarat för LOs Jämlikhetsutredning.

Forrige artikel Ny V-ordförande i Karlskrona – efter dödsfall Næste artikel Chef på Eon är Årets kraftkvinna 2020
Statskontoret avvecklas – namnet blir kvar

Statskontoret avvecklas – namnet blir kvar

Regeringen och SD har bestämt sig. Statskontoret ska avvecklas i januari 2026. Myndighetens verksamhet ska i stället in i Ekonomistyrningsverket som byter namn – till Statskontoret.