Hon föreslås ta plats i C-ledningen: ”Vi kan aldrig fylla Annies skor”

I 14 år var Ulrika Liljeberg kommunstyrelsens ordförande i Leksand. Nu föreslås hon ta över efter Martin Ådahl som Centerpartiets andre vice ordförande.

Ulrika Liljeberg (C) valdes in i riksdagen i höstas. Då hade hon varit toppnamn i centerfästet Leksand i 14 år, sedan 2008. Drygt tio år senare valdes hon in i partistyrelse.

På partiets extra stämma i början av februari föreslår valberedningen nu att Liljeberg, i dag partiets rättspolitisk talesperson, blir Centerpartiets andre vice ordförande.

– Det känns väldigt hedrande och jag är stolt. Dels har jag varit aktiv i många år, vi pratar decennier, och sen har jag lång erfarenhet från kommunen, säger Ulrika Liljeberg till Altinget.

Hon tar över efter Martin Ådahl, partiets ekonomisk-politiska talesperson, som dock sitter kvar i det verkställande utskottet.

”Ett stort tomrum”

Extra stämman i februari sker i samband med partiets kommundagar och sattes in efter att Annie Lööf meddelat sin avgång. Den 2 februari tackas hon av efter mer än 11 år som partiledare.

– Annie har varit en fantastisk ledare, både i att synas och att driva de frågor som varit aktuella. Inte minst de ideologiska frågorna under framväxten av högerkrafter, och hon har också moderniserat partiet, säger Ulrika Liljeberg och fortsätter:

– Det kommer bli ett jättestort tomrum och är svårt att ta in. Vi kan aldrig fylla Annies skor, utan måste skapa vårt eget ledarskap. Murre, Muharrem, är inte Annie, precis som Maud inte var Daléus och så vidare.

Ulrika Liljeberg har känt Muharrem Demirok, valberedningens förslag till ny partiledare, i många år. Tillsammans med Daniel Bäckström, som föreslås till förste vice ordförande, kan de tre riksdagsledamöterna komma att bilda Centerpartiets ledning framöver.

Hur ser du på era möjligheter att samarbeta?

– Vi har redan ett gott samarbete och kommer att ha det även framöver. Vi kompletterar varandra bra och det är skönt att höra om det stöd som Murre har. 

Vill bidra

Trots att Ulrika Liljeberg i många år redan arbetat fulltid för partiet är hennes engagemang långtifrån att ta slut.

– Jag vill bidra. Varje dag som kommunstyrelsens ordförande var rolig. Att sitta i riksdagen och justitieutskottet, det kan vara mörka frågor, men det är otroligt roligt, säger Liljeberg.

Utöver riksdagsuppdraget arbetar Ulrika Liljeberg sedan förra våren med den S-tillsatta statliga utredningen som ska titta på möjligheten att stärka incitamenten för utbyggnaden av vindkraft.

Utredningen fick ändrade direktiv när den nya regeringen tillträdde. Liljebergs förslag ska inte längre ska finansieras av statliga medel, utan av verksamhetsutövarna.

Betänkandet ska redovisas den 31 mars 2023. 

Beslutskedja: Stärkta incitament för utbyggd vindkraft

7/4
2022
19/9
2022
24/11
2022
24/11
2022
14/12
2022
20/1
2023
23/1
2023
20/4
2023
27/4
2023
2/5
2023
11/5
2023
11/5
2023
11/9
2023
14/9
2023
1/11
2023
1/4
2024
28/5
2024

Forrige artikel ”Ideologisk supertanker” ska reformera dansk bostadspolitik ”Ideologisk supertanker” ska reformera dansk bostadspolitik Næste artikel Internmomsen: ”Civilsamhället har dragit åt samma håll” Internmomsen: ”Civilsamhället har dragit åt samma håll”
Kritiken: Regeringen saknar krisinsikt

Kritiken: Regeringen saknar krisinsikt

Det blir ingen extra höjning av de generella statsbidragen till kommuner och regioner nästa år. ”Jag är lite fundersam när det gäller kommunernas investeringbehov”, säger Annika Wallenskog, SKR:s chefsekonom.