Ibn Rushd förlorar bidragen från Folkbildningsrådet

”Vi bedömer att Ibn Rushd inte har förutsättningar att förvalta och utveckla verksamheten i enlighet med statens syften med bidraget och de villkor på kvalitet som det nya systemet ställer upp”. Det säger Folkbildningsrådets styrelseordförande Inger Ashing i ett pressmeddelande.

Folkbildningsrådet drar helt tillbaka studieförbundet Ibn Rushds bidrag för 2025–2027.

– Det här visar att organisationer som är kvinnofientliga, homofobiska, antisemitiska, de hör inte hemma i en liberal demokrati och nu stryps finansieringen, säger utbildningsminister Mats Persson (L) till Aftonbladet.

”Beslutet att avfinansiera Ibn Rushd är ytterligare ett steg i den pågående nedmonteringen av folkbildningen och det svenskmuslimska civilsamhället” citeras Anna Waara, förbundschef på Ibn Rushd av samma tidning.

Gunnar Danielsson, ordförande för Studieförbunden i samverkan, kommenterar i ett pressmeddelande:

”Under de senaste åren har samhället krävt mer och mer av studieförbunden vad gäller kvalitetskontroll, granskning och efterkontroll av verksamheten i alla led. Samtidigt sänker regeringen statsbidraget till studieförbunden med en tredjedel, 500 miljoner kronor över tre år. Att de minsta studieförbunden, Kulturens Bildningsverksamhet som upphörde förra hösten och nu Ibn Rushd Studieförbund, skulle drabbas särskilt hårt av den här utvecklingen var ingen överraskning.”

Forrige artikel Regeringen sänker inkomstskatten Regeringen sänker inkomstskatten Næste artikel Urvalet till högskolan ska granskas Urvalet till högskolan ska granskas