Regeringen sänker inkomstskatten

Regeringen sänker inkomstskatten, skatten på pension, skatten på ISK-sparande samt förlänger det tillfälliga bostadsbidraget i den kommande budgeten. Totalt omfattar förslagen 18 miljarder kronor. ”Det här kommer både stärka hushållen och skapa tillväxt”, säger Elisabeth Svantesson (M).

– Steg för steg stärker vi hushållens köpkraft, säger finansminister Elisabeth Svantesson (M) när hon på torsdagsmorgonen inleder ännu en pressträff inför den kommande budgetpropositionen.

Vid pressträffen, tillsammans med representanter från de övriga tre Tidöpartierna, presenterar Svantesson ett paket med tre skattesänkningar och ett förlängt bidrag:

Inkomstskatten sänks, skatten på pensioner sänks, skatten på sparande i ISK-konton och kapitalförsäkring sänks samt det tillfälliga extra bostadsbidraget till barnfamiljer förlängs, som tidigare aviserat, med sex månader.

– Det här sammantaget är väldigt väl avvägt och rätt att göra. Vi tror på tillväxt. Det här kommer både stärka hushållen och skapa tillväxt, säger Elisabeth Svantesson som svar på en fråga från en reporter varför regeringen inte i stället väljer att lägga de 18 miljarderna på att stärka välfärden.

”Ytterligare ett jobbskatteavdrag”

SD:s ekonomiskpolitiska talesperson Oscar Sjöstedt konstaterade att den sänkta inkomstskatten, ”ytterligare ett jobbskatteavdrag”, har ett tydligt fokus på låg- och medelinkomsttagare.

– Även många som jobbar deltid kommer att gynnas, säger han om sänkningen som startar från inkomster vid 16 000 kronor:

– Avdraget riktar sig mot inkomster vid 40 000, där stannar det av. Tjänar man 40 000 eller 140 000 i månaden, då får man lika stor skattelättnad, fortsätter han.

Den genomsnittliga skattesänkningen ska bli 2 600 kronor per person och år.

Men även pensionärerna får som sagt sitt i det budgetpaket som regeringen lägger fram.

– Sänker vi skatten på arbete, då sänker vi också skatten på pension, säger KD:s Hans Eklind om skattesänkningen som ska ligga på 1 400 kronor för en pensionär med medianinkomst på 21 500 kronor per månad.

Utöver detta förlängs det extra bostadsbidraget med sex månader in i 2025. Det innebär upp till 1 300 kronor extra i månaden.

Skattefrihet ska ge fler ”ett fuckoff-kapital”

Men förutom att stärka köpkraften så hoppas regeringen även på att stärka förmågan och viljan att spara. Detta genom att införa en skattefri grundnivå för sparande på investeringssparkonto, i kapitalförsäkring och i så kallad PEPP-produkt. Den ska gälla upp till 150 000 kronor nästa år och höjas till 300 000 kronor året därpå, 2026.

– Vi hoppas att ännu fler väljer att lägga upp ett sparande, ett fuckoff-kapital eller ett frihetskapital. Spara ger frihet, trygghet och egenmakt. Det kan förändra livet, säger L:s ekonomisk-politiska talesperson Cecilia Rönn.

Av de 18 miljarder kronorna som reformerna bedöms kosta så är det sänkningen av inkomsskatten och skatten på pension som tar störst del av kakan, 13,5 miljarder. En skattefri grundnivå på ISK-konto minskar skatteintäkterna med 4,4 miljarder första året. Tilläggsbidraget för barnfamiljer med bostadsbidrag kostar 412 miljoner.

 

 

Forrige artikel AF: Osäkert om informationsutbyte med kommuner får önskad effekt AF: Osäkert om informationsutbyte med kommuner får önskad effekt Næste artikel Ibn Rushd förlorar bidragen från Folkbildningsrådet Ibn Rushd förlorar bidragen från Folkbildningsrådet