Inget krav på eget rum för ensamkommande barn

MIGRATION. Myndigheterna har beslutat att inte längre ställa krav på eget rum för ensamkommande barn som placerar i särskilt boende. Anledningen är det stora antalet asylsökande.

Situationen är extraordinär med en kraftig ökning av antalet asylsökande barn. Därför kommer Inspektionen för vård och omsorg, IVO, inte att tillämpa det allmänna rådet till Socialstyrelsens föreskrifter om hem för vård eller boende, HVB, som rekommenderar att den enskilda bör ha eget rum.

- Situationen är akut och kommunerna får allt svårare att hitta tak över huvudet åt de ensamkommande barnen, säger IVO:s generaldirektör Gunilla Hult Backlund i ett pressmeddelande.

- Detta är ett sätt för oss att göra det vi var överens om på ett möte med Sveriges kommuner och Landsting, Socialstyrelsen och övriga berörda myndigheter i förra veckan, nämligen att vara flexibla och lösningsfokuserade i ett krisartat läge.

Snabbare handläggning för nya HVB-hem

Huvudregeln är ändå att barnen ska ha eget rum, även om IVO inte kommer att kräva det i tillsynen och tillståndsprövningen i den rådande situationen.

 En annan åtgärd för att lösa bostadsbristen för ensamkommande barn är att prioritera handläggningen av tillståndsansökningar om att få starta HVB-hem.

  - Jag har varit tydlig till mina medarbetare att IVO även i övrigt, med hänsyn till den rådande situationen, inte ska ställa orimligt höga krav utan bedöma om boendet och förhållandena i boendet är gott nog, säger Gunilla Hult Backlund.

Forrige artikel Fridolin KU-anmäls om tioårig grundskola Næste artikel Svensk-polskt avtal om försvar
Statskontoret avvecklas – namnet blir kvar

Statskontoret avvecklas – namnet blir kvar

Regeringen och SD har bestämt sig. Statskontoret ska avvecklas i januari 2026. Myndighetens verksamhet ska i stället in i Ekonomistyrningsverket som byter namn – till Statskontoret.