Kravlistan till ministrarna: Förbättra förutsättningarna för forskning

Förutsättningarna för och finansiering av klinisk forskning måste förbättras. Därför föreslår Forska Sverige tio olika prioriteringar för regeringen i arbetet med forskningspropositionen.

Rapporten, som släpptes på onsdag morgon, presenterades vid ett seminarium där både sjukvårdsminister Acko Ankarberg Johansson (KD) och utbildningsminister Mats Persson(L) talade.

Propositionen ska vara klar hösten 2024 och enligt Mats Persson finns det tre ledord för regeringen i arbetet. Excellens, internationalisering och innovation.

– Det går inte som ett litet land att ha mentaliteten att allt är lika viktigt. Vi måste våga prioritera och vi måste våga prioritera spets framför kvantitet, säger Mats Persson.

Vill ha snabbutredning

De tio förslagen från Forska Sverige och Agenda för hälsa och välstånd innehåller bland annat krav på ökade basanslag för medicinsk forskning, utveckling av nationella kvalitetsregister, ett förtydligande i hälso- och sjukvårdslagen kring kommuners och regioners roll i forskningsarbetet, ett nationellt program för precisionsmedicin med en tioårig implementeringsplan och en snabbutredning med fokus på förstärkt innovationsupphandling i vården.

Sjukvårdsminister Acko Ankarberg Johansson sa i sitt slutanförande att förutsättningarna för upphandling redan finns.

– Tankarna är jättespännande, men gå tillbaka hem också. Ni kan använda innovationsupphandling redan idag. Det är inte så krångligt som man kan tro.

Anna Nilsson Vindefjärd, generalsekreterare för Forska Sverige är glad över regeringens respons.

– Det är inte vanligt att de bidrar med fler än en minister, om ens en minister, så det är vi väldigt tacksamma för. Det visar också nu att de tydligare knyter ihop olika områden. Även om de har olika ansvarsområden så förstår de att de måste synka, den signalen är jätteviktig, det har vi jobbat länge med.

Hamnar mitt emellan

Forskning och life science berör flera departement, vilket gör det svårt att rikta krav mot en enskild minister. Anna Nilsson Vindefjärd hoppas att de tio förslagen ska bidra till en ökad tydlighet framåt.

– Klinisk forskning har alltid hamnat mitt emellan. Jag har goda förhoppningar att de kommer att plocka upp förslagen och att det blir en tydlighet i ansvarsfördelningen. Det är ett jätteviktigt steg i att förbättra förutsättningarna.

Beslutskedja: Forskningspropositionen

11/5
2023
31/10
2023
31/10
2023
5/1
2024
10/1
2024
26/1
2024
30/1
2024
25/4
2024

Forrige artikel Nya siffror: Antalet svenskar i EU-kommissionen minskar Nya siffror: Antalet svenskar i EU-kommissionen minskar Næste artikel HFD: Kommuner får inte neka bistånd till svart boende HFD: Kommuner får inte neka bistånd till svart boende
Statskontoret avvecklas – namnet blir kvar

Statskontoret avvecklas – namnet blir kvar

Regeringen och SD har bestämt sig. Statskontoret ska avvecklas i januari 2026. Myndighetens verksamhet ska i stället in i Ekonomistyrningsverket som byter namn – till Statskontoret.