Kronofogden: Här växer vart fjärde barn upp i skuldsatt familj

Nya siffror visar att 177 000 barn växer upp med minst en förälder som har skulder till Kronofogden. Samtidigt har riksdagen nu beslutat om lättnader för skuldsatta barnfamiljer. Ljusnarsberg, som toppar listan, får statliga bidrag för att försöka vända den negativa trenden.

Kronofogden släpper nu siffror på antalet barnfamiljer där minst en av föräldrarna har skulder eller en pågående skuldsanering hos Kronofogden. Det är drygt 177 000 barn som växer upp i en sådan familj.

Men det skiljer sig mellan kommuner. I kommuner som Danderyd, Lomma och Täby bor drygt ett av sextio barn i skuldsatta familjer.

På andra sidan skalan finns Ljusnarsberg i Örebro län. Där växer vart fjärde barn upp i en familj med skulder hos Kronofogden.

– Jag tror kommunen haft den positionen under ett antal år. Det är låga inkomster och en hög andel på försörjningsstöd. Ändå är det en liten kommun med några större företag, berättar Charlotte Dahlbom, socialchef i kommunen, för Altinget.

Vräkningar

Hon bekräftar Kronofogdens listade faktorer över vad som påverkar antalet skuldsatta familjer: arbetslöshet, medelinkomst och utbildningsnivå. I Ljusnarsberg fokuserar de på att hjälpa familjerna genom att försöka få föräldrarna att försörja sig själva. Därför finns en ovanligt stor arbetsmarknadsenhet och en bred vuxenutbildning.  

Det finns en nollvision för vräkningar av barnfamiljer och Kronofogden samarbetar med kommuner och hyresvärdar kring detta. Men det sker ändå i ett hundratal fall per år i landet. Charlotte Dahlbom förklarar att de försöker hjälpa familjen innan det gått så långt som vräkning.

– Vi har haft hyresvärdar som har stängt av el och sådant. Då får man vända sig till socialtjänsten och se hur vi kan stödja. Riskerar barnen att fara illa av det, gör vi en utredning om det.

Hjälpa barnen

Dahlbom återkommer flera gånger till att det statliga bidraget från Tillväxtverket är centralt i att hjälpa barnen. Kommunen är en av 30 som får ta del av bidraget som ska stärka kommuners sociala och ekonomiska kapacitet.

– En del av pengarna går till föräldrarna. Men en del av pengarna går till att arbeta med barnen. Där kollar vi till exempel på skolfrånvaro och se elever som behöver extra stöd.

Kronofogden och Bris har inlett ett samarbete på grund av att många barn som växer upp i skuldsatta familjer är oroliga för föräldrarnas ekonomi. Förutom att barnen kan ringa Bris för att prata sprider nu myndigheten information om att barnen inte är ensamma om sin situation och att det inte är deras fel. Kronofogden har också tagit fram ett stöd till föräldrar om hur de kan prata om ekonomi med sitt barn.

Riksdagsbeslut

Under tisdagseftermiddagen röstade riksdagen ja till regeringens förslag som ska underlätta för skuldsatta familjer. Det bygger på en utredning som presenterades 2016. Beslutet innebär att det belopp som skuldsatta personer får behålla vid löne­utmätning höjs för barn­familjer.

Dessutom kommer det nya regelverket ta hänsyn till att det är betyd­ligt dyrare att försörja äldre barn än yngre.

Beslutskedja: Ett modernt utsökningsförfarande

25/11
2016
21/4
2017
5/3
2021
30/3
2021
15/6
2021
22/6
2021
23/6
2021
29/3
2022
5/4
2022
18/5
2022
19/5
2022
31/5
2022
16/6
2022

Forrige artikel Överblick: S lutar mot extra val men fördel högern i ett sådant Överblick: S lutar mot extra val men fördel högern i ett sådant Næste artikel Oklart hur länge den långsiktigt hållbara migrationslagen håller Oklart hur länge den långsiktigt hållbara migrationslagen håller
Kritiken: Regeringen saknar krisinsikt

Kritiken: Regeringen saknar krisinsikt

Det blir ingen extra höjning av de generella statsbidragen till kommuner och regioner nästa år. ”Jag är lite fundersam när det gäller kommunernas investeringbehov”, säger Annika Wallenskog, SKR:s chefsekonom.