Lämnade efter valet – det gör de i dag

Det har snart gått tre månader sedan EU-valet då nära hälften av den svenska styrkan i Bryssel byttes ut. Men vad hände egentligen med politikerna som lämnade parlamentet?

För Jakop Dalunde, som valdes in i EU-parlamentet 2016 och sedan igen efter britternas utträde ur unionen 2020, har tillvaron helt förändrats.

– Jag kommer sakna uppdraget otroligt mycket, men det känns också bra att lämna efter nästan två decennier i allmänhetens tjänst. Jag har precis fått barn och fyllt 40 så då känns det rätt att lägga om till ett lugnare liv i Sundbyberg, säger han till Altinget.

Sin tid sedan uttåget har han lagt på restaurangen Kelp i Stockholmsförorten Spånga som han sedan förra året driver tillsammans med Erik Arroy Elvén, PR-konsult på Westander.

– Jag har länge närt en dröm att kunna bidra för att det ska bli lättare för fler att njuta av hållbar mat. Livsmedel står ändå för en betydande del av vårt ekologiska fotavtryck, samtidigt som vi måste äta. Då känns det bra att dra ett strå i stacken och få fler att äta hållbart och vegetariskt, säger Dalunde som fortsatt vill arbeta med den gröna omställningen.

 
 
 
 
 
Visa detta inlägg på Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Ett inlägg delat av Kelp (@kelp_krog)

Nissinen lämnade SD

Johan Nissinen tog över Jessica Stegruds (SD) plats i Europaparlamentet när hon lämnade för riksdagen efter valet 2022. Men när Sverigedemokraterna presenterade sin lista inför EU-valet var Nissinen långt från topplaceringarna. Hans namn stod först på en tolfte plats.

Det var tydligt att partiet inte ville att han skulle bli omvald, säger han till Altinget.

– Det var det snyggaste sättet, för att få det att se ut som en demokratisk process. 

Petningen tror han hade att göra med det hbtq-politiska program han ville få partiet att anta. Bland annat föreslog Nissinen ett snabbspår för vuxna transsexuella som vill utredas för könsdysfori. Förslaget mottogs av hård intern kritik, bland annat från Kent Ekeroth som kallade det för det dummaste han hört på länge.

– Det var det enda som var kontroversiellt. Annars hade de inte satt mig på en så torftig plats. Jag hade skött arbetet i Bryssel, säger Nissinen som tidigare arbetat som assistent hos Peter Lundgren i parlamentet.

Lundgren lämnade SD efter att han dömts för sexuellt ofredande mot en partikamrat. Han satt dock kvar som vilde till mandatperiodens slut. Altinget har inte kunnat nå Lundgren.

Johan Nissinen valde i våras att i stället kandidera för Folklistan, i hopp om att få behålla en plats i parlamentet. Partiet fick dock endast 0,62 procent och Nissinen betraktar nu rörelsen som död.

Vad han själv ska göra nu vet han inte. Han är öppen för att ta lobbyistuppdrag och vill gärna fortsätta jobba med EU-frågor. Framför allt vill han stanna i Bryssel.

– Min pojkvän bor här och kommer aldrig flytta till Sverige.

S-politikerns fulla schema

24 år som riksdagsledamot ledde fram till uppdraget som en av Socialdemokraternas ledamöter i EU-parlamentet den förra mandatperioden. Carina Ohlsson tog 2022 över Jytte Gutelands plats. Parallellt med uppdraget ledde hon utredningen om barn och unga i samhällets vård. Frågan om ungas placering i familjehem och HVB-hem fortsätter engagera henne.

– Om man en gång har fått på sig de glasögonen så får man inte av sig dem, säger hon till Altinget.

Carina Ohlsson är ordförande för kvinnojouren Linnéan och leder även ett ordförandenätverk för kvinnojourer. Men uppdragen slutar inte där. Sedan ett decennium tillbaka är hon ordförande för den lokala fotbollsklubben Lidköpings FK, nyligen utsågs hon till ordförande för Socialdemokraternas partidistrikt i Skaraborg och dessutom har hon kvar sitt uppdrag i kommunfullmäktige i Lidköping. 

Inom kort väntas hon även väljas till ny ordförande för SKR:s beredning för EU-frågor och hoppas ta plats i Regionkommittén.

– Jag tycker ändå att jag har en röd linje. I mitt huvud så vet jag hur uppdragen hänger ihop, säger hon.

Carina Ohlsson har fyllt 67 år och även om hon ser fram emot mer tid hemma med sambon och barnbarnen har hon inga planer på att sluta jobba.

– Man kan ju kombinera passion och pension. 

Lega lämnar politiken

För kristdemokraten David Lega blev slutet av mandatperioden i EU-parlamentet inte som han tänkt. Först föreslogs han av en enig nomineringskommitté som Kristdemokraternas förstanamn i EU-valrörelsen – bara för att två månader senare förlora mot Sara Skyttedal.

Lega hade fortfarande en chans till en placering långt upp på listan, men så fort han såg resultatet meddelade han att han inte längre stod till förfogande.

– Jag var inte beredd att stå på samma lista som Sara Skyttedal. Min uppfattning är att Sara var en person som var villig att göra allt för en plats, säger han i en längre intervju med Altinget.

Skyttedal skulle senare lämna KD för nystartade Folklistan och Alice Teodorescu Måwe lyckades rädda den kristdemokratiska närvaron i Bryssel.

David Lega vill inte tillbaka i politiken. I dag är han senior rådgivare för European Jewish Association. Där jobbar han med att motverka den växande antisemitismen i Sverige, Norge, Danmark och Finland. Vid sidan av det hoppas han kunna ta andra konsultjobb i frågor han brinner för.

– Det är ett otroligt spännande uppdrag som jag verkligen är hedrad över att ha fått.

 

,

Forrige artikel Tidigare officer blir ny ordförande i Försvarsberedningen Tidigare officer blir ny ordförande i Försvarsberedningen Næste artikel Sis får 700 miljoner för att lösa platsbristen Sis får 700 miljoner för att lösa platsbristen