Tidigare officer blir ny ordförande i Försvarsberedningen

Jörgen Berglund (M) tar över som ordförande i Försvarsberedningen efter Hans Wallmark (M). ”Det är ett ansvarsfullt och utmanande uppdrag”, säger han till Altinget.

Hans Wallmark är Sveriges nya ambassadör i Danmark. Nu är det klart att det är partikollegan Jörgen Berglund som tar över Wallmarks uppdrag att leda Försvarsberedningen.

Att bli ordförande är hedrande, enligt Berglund som själv varit ledamot i den parlamentariska beredningen under Wallmarks ordförandeskap.

– Det är ett ansvarsfullt och utmanande uppdrag, säger han till Altinget och fortsätter:

– Det är åtta partier i Försvarsberedningen, åtta partier med åtta olika viljor.

Beredningen avslutade sitt senaste uppdrag i våras när den lämnade över sin slutrapport till regeringen, en rapport som ska ligga till grund för det kommande försvarsbeslutet. Regeringen planerar att lämna en proposition till riksdagen i mitten av oktober månad, enligt Pål Jonson.

Försvarsberedningen har föreslagit för regeringen att den ska vara fortsatt aktiverad, på grund av det försvarspolitiska läget. Det kommer regeringen att ställning till först efter det försvarspolitiska beslutet, enligt Pål Jonson.

Nytt uppdrag inom kort?

Jörgen Berglund säger att samtliga partier var överens om att försvarsberedningen bör vara aktiverad.

– Efter att försvarsbeslutet är fattat är det i allas intresse att följa upp det. Samtidigt behöver det inte vara i beredning som det sker, säger han.

Men hur regeringen tänker att göra återstår att se, enligt Berglund.

– Jag har ingen information om när ett uppdrag ska komma till Försvarsberedningen, säger han.

Forrige artikel Regeringen slopar flygskatten Regeringen slopar flygskatten Næste artikel Kravet: Låt Kulturanalys kartlägga den ideella kulturen Kravet: Låt Kulturanalys kartlägga den ideella kulturen