Regeringen slopar flygskatten

Tidöpartierna avskaffar flygskatten i höstbudgeten. ”Företag och människor behöver flyget för att transportera sig, inte minst inom Sverige”, säger Linda Lindberg, SD:s gruppledare, på en pressträff.

Regeringen och Sverigedemokraterna samlade till pressträff på tisdagen för att presentera flera nyheter i den kommande höstbudgeten. 

Enligt statsminister Ulf Kristersson (M) handlar det om flera ”framtidsinvesteringar”. Bland annat ska 15 miljarder kronor gå till underhåll och satsningar på infrastrukturen, väg och järnväg de kommande tre åren. 

Energi- och näringsminister Ebba Busch (KD) menar att det är det maximala tillskott som Trafikverket klarar av att hantera. 

– Det är uppenbart att politiken levt gott på tidigare generationers investeringar och det är tid att vår generation nu går in en ny nybyggarera, säger hon. 

Tidöpartierna meddelade även att den kommande infrastrukturpropositionen, som ska presenteras i höst, kommer omfatta insatser på 1 171 miljarder kronor i 2025-års prisnivå. Enligt regeringen motsvarar det en ökning med 21 procent jämfört med den tidigare planen, och en ökning jämfört med Trafikverkets förslag

– Genom den nya ramen finns förutsättningar att bygga bort 100 procent av underhållsskulden, säger  Busch.  

Slopad flygskatt

Tidöpartierna har även enats om att slopa flygskatten i budgeten. Skatten infördes 2018 av den dåvarande S-regeringen. 

– Nu avskaffar vi den. Vi tar bort den helt. Sverige är beroende av en konkurrenskraftig flygbransch. Företag och människor behöver flyget för att transportera sig, inte minst inom Sverige, säger Sverigedemokraternas gruppledare Linda Lindberg på pressträffen. 

Partierna räknar med att avskaffandet av skatten kommer att leda till billigare flygbiljetter och en ökad efterfrågan på flygresor. Som en direkt följd av slopandet bedöms koldioxidutsläppen öka med minst 110 000 ton. Regeringen och SD svarar inte på om utsläppsökningen ska kompenseras på annat vis.

– Totalt sett går vi fram med en budget som ska minska utsläppen, säger Ebba Busch.

Forskningspengar och skattesänkningar

Tidöpartierna sänker också expertskatten för att göra det lättare för företag att rekrytera kompetens från utlandet.

– För att göra oss till ett mer attraktivt alternativ måste vi sänka skatten så att vi hamnar på en mer internationell konkurrenskraftig nivå, säger Linda Lindberg. 

Även arbetsgivaravgiften sänks för enmansföretagare. I dag går det att få sänkt arbetsgivaravgift för den första anställda, men detta ska nu även gälla när en enmansföretagare anställer två personer. 

Forskningpropositionen som kommer under hösten blir den största någonsin, enligt arbetsmarknadsministern Johan Pehrson (L). Nästa år blir tillskottet till forskningen 1,5 miljarder och väntas växa kommande år.

– Vi kommer i propositionen göra en historisk satsning om 6,5 miljarder kronor för år 2028, säger han. 

{{toplink}}

Forrige artikel Här är nyheterna i höstbudgeten Här är nyheterna i höstbudgeten Næste artikel Tidigare officer blir ny ordförande i Försvarsberedningen Tidigare officer blir ny ordförande i Försvarsberedningen