LKAB-chef får priset Årets Fe 2023

Utmärkelsen Årets Fe, som delas ut till en betydande kvinna inom gruv- och stålindustrin, går i år till LKAB:s områdeschef Monika Sammelin.

”Med båda fötterna på malmen står hon stabilt i nutid såväl som i framtid”, skriver juryn i sin motivering till att just Monika Sammelin får priset.

– Det är en bekräftelse för mig i mitt arbete, men också för LKAB att vi är på rätt väg, säger årets mottagare, som är områdeschef på LKAB Malmberget.

Juryn menar att Sammelin skapar en sann team-känsla och en tydlig riktning för de mål som ska uppnås.

Utgör endast 20 procent

Det är för andra året i rad som priset Årets Fe delas ut till en ”kvinna inom gruv- och stålindustrin som gjort särskilda insatser i eller för industrin under sin karriär”.

Bakom utmärkelsen står branschorganisationerna Jernkontoret och Svemin, samt nätverken Metallkvinnor och Women in Mining Sweden.

Organisationerna poängterar att kvinnor endast utgör 20 procent av alla medlemmar inom gruv- och stålbranscherna.

”För att vara fortsatt konkurrenskraftiga på en global marknad behöver industrin vara attraktivare för alla potentiella medarbetare med rätt kompetens. Inte minst när industrin nu står inför utmaningen att fylla ett enormt kompetensbehov.”

Forrige artikel Socialdemokraterna som ska leda SKR Socialdemokraterna som ska leda SKR Næste artikel Hon är ny ordförande för Moderata studenter
Statskontoret avvecklas – namnet blir kvar

Statskontoret avvecklas – namnet blir kvar

Regeringen och SD har bestämt sig. Statskontoret ska avvecklas i januari 2026. Myndighetens verksamhet ska i stället in i Ekonomistyrningsverket som byter namn – till Statskontoret.