M-ledamot: Kassettskatten är föråldrad

DEBATT. Privatkopieringsavgiften bestraffar personer som använder smartphones för laglig mediekonsumtion och den riskerar även svenska jobb, skriver riksdagsledamoten Jan R Andersson (M), som vill att regeringen ska se över avgiften.

Av Jan R Andersson

Moderat riksdagsledamot

Äganderätten är ett av de viktigaste fundamenten i ett demokratiskt samhälle. Rätten för den enskilda människan att få nyttja det man själv har skapat och äger är en förutsättning för såväl teknisk som ekonomisk utveckling. Upphovsrättslagen är en av de lagar som reglerar äganderätten när det gäller immateriell egendom. När lagen stiftades så införde man också en rätt för upphovsmän till skyddade verk som sänts i radio eller tv att få ersättning av näringsidkare som i sin verksamhet tillverkar eller importerar ljud- och bildanordningar avsedda för privat bruk, och som kan användas för att göra privatkopior.

Ersättningen motsvarar inte den kopiering som den enskilde upphovsrättsinnehavarens verk utsätts för utan bestäms schablonmässigt av staten som sedan ligger till grund för en förhandling mellan de olika företagens representanter. Kopplingen till exempelvis den enskilde artistens ersättning är svag.

Omdiskuterad avgift

Privatkopieringsavgiften, eller kassettskatten som den länge kallades, har alltid varit omdiskuterad. De ekonomiska konsekvenserna av privatkopiering för artister och filmskapare är svår att beräkna och även om tomma videoband och kassetter i hög utsträckning historiskt använts för privatkopiering så har de förstås också använts för lagring av egenproducerat material. Det är inte självklart att den som köper en cd-skiva för att spara ned semesterbilder ska betala en avgift till musik- och filmindustrin.

Situationen har blivit än mer komplicerad när alltfler produkter, som främst och i huvudsak används för annat än privatkopiering, exempelvis externa hårddiskar och surfplattor kommit att omfattas av avgiften. Stora grupper av konsumenter som inte har haft en tanke på att kopiera upphovsrättsskyddat material har fått betala privatkopieringsavgifter bara för att de vill använda modern teknik eller skapa säkerhetskopior av sina egna datafiler. 

Avgift även på telefon

I slutet på april så beslöt Svea Hovrätt i en så kallad mellandom att iPhones numer ska omfattas av ersättningssystemet för privatkopiering. Detta beslut kan komma att bli prejudicerande även för alla typer av smarta telefoner och surfplattor.

Mobiltelefonen är i dag ett nödvändigt arbetsredskap för väldigt stora grupper i vårt samhälle, där man använder den för såväl muntlig som skriftlig kommunikation som för informationsinhämtning. Den grupp som använder dem till privatkopiering av upphovsrättsskyddat material torde idag vara väldigt liten, särskilt i relation till den stora grupp användare som tvärtom använder sin smartphone till att helt legalt, exempelvis genom Spotify, iTunes eller Netflix betala för att nyttja musik och film. Musik-och filmindustrin borde därför snarast välkomna att dessa produkter säljs och får spridning, eftersom de då når en större marknad i stället för att som idag bestraffa de som använder ny och legal teknik.

Men det finns fler problem. Bakom Copyswede står fjorton kulturskaparorganisationer som företräder svenska upphovsmän och utövande konstnärer. Även om det är en bred sammanslutning företräder dessa inte alla skapare som synts i tv. Inte heller finns det någon insyn till hur Copyswedes medel fördelas, trots att medlen inkasseras på ett tvångsmässigt sätt.

Vidare kommer, om de mellandomar som redan offentliggjorts står fast, Copyswedes inkomster att öka avsevärt. Det är i sig inget problem om det berodde på en större exponering av artister och kulturskapare som var tänkta att omfattas av ersättningen. Men ökningen av inkomsterna har inget med ökad exponering att göra utan är bara en legal omtolkning.

Riskerar jobben

Dessutom riskerar kassettbandsskatten svenska jobb. Då vi taxerar elektronikbranschen hårdare än många andra grannländer handlas de produkter som omfattas av privatkopieringsersättning i stor utsträckning från andra länder. Det är givetvis onödigt då ett bättre utformat system både hade kunnat tillgodose kulturskaparna och fungerat konkurrensneutralt.

Jag har i Sveriges Riksdag, genom skriftliga frågor till justitieminister Morgan Johansson och motioner, verkat för en översyn av privatkopieringsavgiften. Tekniken har sedan länge sprungit ifrån lagstiftningen och den nuvarande ordningen riskerar snarast att hämma den legala spridningen av film och musik. Regeringen borde snarast presentera hur man tänker ta ansvar för en sådan översyn. 

Forrige artikel "Älvräddarna borde välkomna mer vattenpolitik" Næste artikel Djurens rätt: Svensk djurskyddslag för gammal Djurens rätt: Svensk djurskyddslag för gammal
Statskontoret avvecklas – namnet blir kvar

Statskontoret avvecklas – namnet blir kvar

Regeringen och SD har bestämt sig. Statskontoret ska avvecklas i januari 2026. Myndighetens verksamhet ska i stället in i Ekonomistyrningsverket som byter namn – till Statskontoret.