Mark Rutte vägrar oroa sig för valutgången i USA

Mycket kretsade kring Ukraina under Mark Ruttes första pressträff som Natos generalsekreterare. Han sade att han inte är oroad för valutgången i USA, utan att båda presidentkandidaterna förstår vikten av att Ryssland inte vinner kriget. 

En halvtimme efter utsatt tid klev Mark Rutte, Natos helt färska generalsekreterare, upp på scenen framför den samlade presskåren i Bryssel.

Rutte intygade att han är mycket hedrad att få leda den mest framgångsrika försvarsalliansen i historien, han berömde företrädaren Jens Stoltenbergs insats och lovade att fortsätta på samma väg, men att Nato måste röra sig ”further and faster”.

I sin anförande betonade han också att hur stora kostnaderna än är för att hjälpa Ukraina, så är de alltid lägre än vad det skulle kosta om Ryssland vinner kriget.

Angående vikten av att medlemsländerna lever upp till sina löften om att lägga tillräckligt mycket på försvarsbudgeten, minst två procent av landets BNP, fick Rutte en snabb fråga från en reporter. Detta då Nederländerna, med Rutte själv som regeringschef från år 2010 till 2024, klarade den nivån först i år – tio år efter att Natos medlemsländer enades om målet.

– Jag är glad att Nederländerna nu har nått två procent. Men vi skulle ha gjort det tidigare, svarar Rutte och medger att reportern har en poäng i att han inte levt som han nu lär.

Känner både Harris och Trump

En stor del av Ruttes anförande och även efterföljande frågor kretsade på ena eller andra sättet kring Rysslands anfallskrig mot Ukraina. Han avhöll sig noga från ta ställning mellan USA:s presidentkandidater eller gå med på att det vore problematiskt för stödet till Ukraina om Donald Trump vinner valet.

– Jag jobbade med Donald Trump i fyra år. Jag har haft nära samtal med Kamala Harris. Jag respekterar dem båda väldigt mycket. Jag är helt säker på att i den här frågan, så ser de båda vad som är nödvändigt.

– Och man till exempel tar president Trump, så var det tack vare honom som vi pressade upp de militära utgifterna. Han fick oss att spendera mera, säger Rutte, och lyfter även Kamala Harris insatser som vicepresident och presidentkandidat för att försvara de amerikanska värdena, och fortsätter:

– Så angående USA, jag tror det kommer bli ett tufft jobb att försäkra att vi alla står enade, men i slutändan är jag övertygad om att vi alla förstår varför detta är nödvändigt. Vårt försvar och våra värden står på spel.

Stoltenbergs nya uppdrag

Jens Stoltenberg har fått ett nytt uppdrag som ordförande för den stora säkerhetskonferensen i München. Han tillträder i februari. {{toplink}}

Forrige artikel Utredare: Ersätt etikprövningslagen med en ny lag Utredare: Ersätt etikprövningslagen med en ny lag