Det här måste myndigheterna göra för att hindra ett nytt utbrott av afrikansk svinpest

Trots glädjen över att vi lyckades så bra med bekämpningen av afrikansk svinpest, så finns det en gnagande känsla av att det här utbrottet förmodligen kunde ha stoppats. Det skriver Solveig Larsson och Mikael Hultnäs, ordförande respektive riksviltvårdskonsulent Jägarnas riksförbund.

Af Solveig Larsson och Mikael Hultnäs
Jägarnas Riksförbund

Fredagen den 20 september tog EU det glädjande beslutet att förklara Sverige fritt från den afrikanska svinpesten, som bröt ut utanför Fagersta. Vi lyckades få bukt med utbrottet på relativt kort tid, på bara ett år och två veckor. Det har aldrig gjorts förut och visar att vi var väl förberedda inför ett eventuellt utbrott.

Ruttna kadaver

En av de viktigaste nycklarna har varit det enorma engagemang som jägarna i det berörda området har visat. Man gick mer eller mindre man ur huse för att hjälpa till att leta efter vildsvinskadaver i skogarna runt Fagersta och Norberg. Med tanke på den varma september vi hade i fjol var det ingen angenäm uppgift att leta efter mer eller mindre ruttna kadaver.

Trots glädjen över att vi lyckades så bra med bekämpningen, så finns det en gnagande känsla av att det här utbrott förmodligen kunde ha stoppats. Även om vi sannolikt aldrig säkert kommer att få veta är det mycket som tyder på att utbrottet uppstod då vildsvinen hade varit inne och ätit av avfallet på Sänkmossens avfallshanteringsanläggning i Fagersta. De hade troligtvis fått i sig kontaminerat kött som sedan utlöste utbrottet.

Jordbruksverket lyssnade inte

Redan i november 2021 var Jägarnas riksförbund i kontakt med Jordbruksverket, som ansvarar för att förebygga och hantera utbrott av afrikansk svinpest. Vi påtalade att det hade framkommit uppgifter om att vildsvin uppehöll sig på avfallshanteringsanläggningen i Fagersta och att detta kunde utgör en källa till ett eventuellt utbrott av afrikansk svinpest. Varningen ledde uppenbarligen inte till några vidare åtgärder. I stället fick vi ett utbrott av svinpest där Sänkmossen utgör den troligaste förklaringen.

Nu står vi här ett drygt år efter utbrottet. Ett utbrott som har kostat många hundra miljoner att hantera. Människor har fått sin frihet beskuren på grund av de restriktioner som infördes av Jordbruksverket. Företag har drabbats ekonomiskt då man inte har kunnat bedriva verksamhet i området. Detta trots att varningarna fanns nästan två år innan utbrottet, och att man vet att utbrott i andra länder kan härledas till liknande anläggningar.

Stoppa köttbuffén

Det framstår som lågt hängande frukt att se till att svenska avfallshanteringsanläggningar inhägnas. Det skulle markant minska risken för nya utbrott av afrikansk svinpest och bespara samhället enorma summor. Tyvärr fortsätter det att komma rapporter från olika delar av landet om vildsvin på avfallshanteringsanläggningar som kan innebära en risk för nya utbrott. Om det skulle ske i Skåne eller Mälardalen skulle det beröra betydligt fler människor och företagare och det vara mycket mer kostsamt.

Det är nu hög tid för Naturvårdsverket att ta sitt myndighetsansvar och säkerställa att varenda avfallshanteringsanläggning har adekvata stängsel så att vildsvinen inte har en öppen buffé av smittat kött.

Forrige artikel Sverige behöver en nationell vätgasstrategi Sverige behöver en nationell vätgasstrategi