Replik: Grön tillväxt är vägen framåt, SD

Vi värnar långsiktighet och framtidstro. Det borde SD och regeringen också göra. Sverige förtjänar bättre, skriver Rickard Nordin och Elisabeth Thand Ringqvist från Centerpartiet i en replik.

Det går inte att blunda för Sverigedemokraternas förnekande klimatpolitik som gör sig synlig på Altingets debattsida. Kanske är det inte med deras inställning konstigt att Sveriges klimatutsläpp ökat sen Tidöregeringen tillträdde, när populistiska klimatförnekare är med och drar i trådarna.

{{toplink}}

Vi är oense om mycket. Men det vi tycks vara överens om är att Sverige ska vara ett framstående industriland och att vi ska ha korta tillståndsprocesser. Men det tar snabbt stopp där, och sedan skiljer vi oss åt markant.

Mario Draghis rapport om Europas framtida konkurrenskraft handlar framför allt om att Europa släpar efter och att det är nödvändigt att vi tar ledningen för det digitala och koldioxidfria samhället.

Vi ska vara ett föregångsland

Centerpartiet strävar efter målsättningen att Sverige ska vara ett föregångsland i den gröna omställningen. Det är viktigt att utveckling och uppskalning av industrier som på olika sätt bidrar till att minska koldioxidutsläppen fortsatt sker här. Detta för att det är uppenbart att koldioxidfria produkter och tjänster kommer att vara det som världsmarknaden betalar för i framtiden. Samma analys gör företagen. Före valet skrev 227 företag, med en omsättning på sammanlagt 1 000 miljarder, att en klimatpolitik i framkant är avgörande för deras konkurrenskraft.

När Tidöregeringen nu slaktar klimatpolitiken och höjer skatten på el och biogas, så att den är högre än på fossil diesel, ökar utsläppen från transporterna mest i hela världen. Det skadar våra företag. Volvo sänker sitt elbilsmål. Volvo lastvagnar skjuter fram sin batterifabrik. Elektrifieringen bromsas kraftigt.

SD:s klimatförnekande kan få katastrofala konsekvenser

Klimatpolitikens vägledande princip är ganska enkel, det ska kosta att släppa ut och vi ska gynna det som sänker utsläppen. Allt det kastar regeringen upp och ner med sina dimridåer till klimatpolitik.

Vi förstår att Sverigedemokraterna håller fast vid sin klimatförnekelse, men effekten för svenskt företagande och industri kan bli katastrofala. När det enda i regeringens klimatpolitik som närmar sig netto-noll är deras förtroende, står Centerpartiet stadigt. Det är slut med enkla lösningar som blundar för verkligheten. Fossilkramandet måste få ett slut och det förnybara värnas.

Vi vet att det bara är genom grön tillväxt som vi kan nå ett netto-noll samhälle och klimatmålen. För att hela Sverige ska leva.

Vi värnar långsiktighet och framtidstro. Det borde SD och regeringen också göra. Sverige förtjänar bättre. Näringslivet förtjänar bättre. Klimatet förtjänar bättre.

Forrige artikel Professor: Den svenska rädslan för narkotika är överdriven Professor: Den svenska rädslan för narkotika är överdriven