Skolan ska bli mobilfri – utredning tillsätts

Regeringen tillsätter en bokstavsutredning som ska ta fram förslag på en reglering för daglig insamling av mobiltelefoner under skoldagen.

Regeringen och SD vill att skolan ska bli mobilfri för förskoleklass, grundskola och fritidshem. 

– För många unga är mobiltelefonen en ständig följeslagare, till och med på natten. Mobilernas skärmar har en enorm dragningskraft och riskerar att passivisera såväl barn som vuxen. Skolan kommer inte kunna lösa detta själv, men den kan vara en viktig motkraft, säger skolminister Lotta Edholm (L) i ett pressmeddelande.

En utredare ska nu se över hur en reglering om daglig insamling av mobiltelefoner och annan elektronisk kommunikationsutrustning, till exempel smarta klockor, kan utformas.

Samtidigt vill regeringen att det ska gå att göra undantag vid särskilda skäl, såsom vid funktionsnedsättningar eller särskilda sjukdomar. Utredaren ska även, vid behov, lämna förslag för hur en mobiltelefon kan omhändertas om eleven vägrar att lämna ifrån sig den.

Han utreder

En mobilfri skoldag ska utredas inom utbildningsdepartementet. Som utredare har regeringen förordnat Björn Hansson, lagman i Lunds tingsrätt. Tidigare har Hansson varit lagman i Kristianstads tingsrätt och hovrättslagman i hovrätten över Skåne och Blekinge.

Uppdraget ska redovisas senast den 3 mars 2025.

{{toplink}}

Forrige artikel S-skifte i EU-nämnden Næste artikel Majoritet backar förslag om sänkt skydd av varg Majoritet backar förslag om sänkt skydd av varg
Efter expansionen – nu bantas servicekontoren

Efter expansionen – nu bantas servicekontoren

De statliga servicekontoren har etablerats på allt fler platser i Sverige de senaste åren. Men med ökade besökskostnader vill regeringen och SD se effektiviseringar och drar ned på myndighetens anslag. ”Det kan inte uteslutas att vi kommer lägga ned kontor”, säger Åsa Lindh, generaldirektör för Statens servicecenter till Altinget.