Efter myndighetens anmälan – Kalla fakta frias

Granskningsnämnden friar Kalla faktas avslöjande om SD:s anonyma sociala mediekonton. Myndigheten för psykologiskt försvar stod bakom en av anmälningarna mot programmet och krävde att delar skulle klippas bort.

TV4-programmet Kallas faktas avslöjande om Sverigedemokraternas anonyma konton på sociala medier väckte stor uppmärksamhet strax innan valet till Europaparlamentet i juni.

Programmet kom också att diskuteras i myndighetssfären och i mitten på maj valde Myndigheten för psykologiskt försvar att anmäla programmet till Granskningsnämnden. Enligt myndighetens generaldirektör Magnus Hjort var TV4:s användning av intervjuer med experter från myndigheten från ett tidigare tillfälle vilseledande. 

Granskningsnämnden konstaterar däremot att det var tydligt att klippen var inspelade i ett tidigare sammanhang och friar nu programmet, rapporterar TV4 Nyheterna. 

”Det framgick av den visuella framställningen, musikläggning och rubriksättningar samt av att inslag med kollage var ett återkommande grepp i programmen”, skriver Granskningsnämnden i sitt beslut.

Enligt TV4 Nyheterna har programmet anmälts 40 gånger men frias på samtliga punkter.

Anmälan från Myndigheten för psykologiskt försvar föranledde hård kritik, bland annat för att myndigheten först krävde att personalens medverkan ur programmet skulle klippas bort. Altinget kunde också avslöja att Regeringskansliet kände till myndighetens planer redan innan ansökan nådde Granskningsnämnden. {{toplink}}

Forrige artikel Klart: Ideella föreningar undantas vägavgift Klart: Ideella föreningar undantas vägavgift
Daniel Helldén: Regeringens budgetpåstående stämmer inte

Daniel Helldén: Regeringens budgetpåstående stämmer inte

Enligt regeringen är miljöbudgeten i årets budgetproposition större än någon som S-MP-regeringen någonsin lagt. Det är inte sant, enligt Miljöpartiets språkrör Daniel Helldén. ”De säger det för att dölja andra saker”, säger han till Altinget.