Miljörörelsen om Roswall: ”Verkar inte direkt progressiv”

Jessika Roswalls utnämning till miljökommissionär möts med skepsis från miljörörelsen. Flera miljöorganisationer ser henne inte som en grön profil och är oroliga för vad det innebär för den europeiska miljöpolitiken de kommande fem åren.

Det är inte precis någon högprofilerad politiker inom det gröna området som blir EU:s nya miljökommissionär.

I alla fall inte om man frågar Danmarks naturskyddsförening och tankesmedjan Europa om svenska Jessika Roswall, som har fått posten.

– Jag följer det gröna området i Europa på nära håll, och här är hon ingen stor profil, säger Ditte Brasso Sørensen, senioranalytiker på tankesmedjan Europa.

Inte heller Jens La Cour, som följer miljöpolitiken i EU på Danmarks naturskyddsförening, tror att von der Leyen har valt en stark politiker på miljöområdet.

– Sverige har generellt skruvat ner sina miljöambitioner i och med den nya regeringen och Roswalls parti har röstat nej till viktig miljölagstiftning i EU. Hon verkar inte direkt progressiv, säger han.

En oväntad post

Miljö har inte ingått i de senaste veckornas gissningar om vilken post Jessika Roswall skulle få. I stället har ansvarsområden som konkurrenskraft och den inre marknaden nämnts i samband med hennes namn.

Den nya miljökommissionären är dock ”hedrad” över att ha fått ansvar för den europeiska miljöagendan för de närmaste åren.

– Jag är mycket hedrad och glad över att ha fått förtroendet från Ursula von der Leyen att ansvara för miljön, hållbar vattenanvändning och en konkurrenskraftig cirkulär ekonomi, säger Jessika Roswall i en skriftlig kommentar till Altinget.

Även om hon inte fick posten som konkurrenskraftskommissionär som det spekulerats om, tror Jessika Roswall nu ändå att konkurrenskraft kommer att spela en roll på miljöområdet.

– Den här portföljen är central för omställningen och för att stärka EU:s konkurrenskraft, skriver hon.

Sverige drar ner på sina miljöambitioner

Bland miljöorganisationer som Greenpeace och Danmarks naturskyddsförening är det inte lika glada miner över valet av svenska Jessika Roswall.

– I den svenska regeringen har hon lagt fram lagförslag om hur vi kan bygga fler motorvägar snabbare och enklare, och hur vi kan fånga mer fisk och säl. Det är inte en särskilt grön bild som framträder, säger Christian Fromberg, kampanjchef på Greenpeace.

På Danmarks naturskyddsförening gör de senaste årens erfarenheter av svensk miljöpolitik Jens La Cour orolig för vad vi kan förvänta oss av europeisk miljöpolitik med Roswall i spetsen.

År 2022 valde den svenska regeringen att avskaffa det dåvarande iljödepartementet som ett självständigt departement. I stället sorteras det nu under klimat- och näringslivsdepartementet.

Och på EU-nivå stod Sverige också emot när en europeisk naturrestaureringsförordning skulle röstas igenom i våras. Lagen syftar till att återställa Europas natur, men Sverige var ett av åtta länder som röstade emot avtalet.

– Under sitt EU-ordförandeskap förra året visade Sverige att de absolut inte står på miljöns eller naturens sida med sina försök att sabotera naturrestaureringslagen. De var beredda att gå långt för att skydda en naturförstörande svensk skogsindustri, säger Jens La Cour.

Greenpeace: Skydda naturen i sin egen rätt

Även om Jessika Roswall är relativt okänd på miljöområdet börjar nu de stora dragen för hennes tid som kommissionär att skönjas.

Ursula von der Leyen har i en uppdragsbeskrivning skissat upp de viktigaste prioriteringarna för den nya miljökommissionären, och här konstateras att Jessika Roswall ska ansvara för ett direktiv för cirkulär ekonomi och en strategi för vattenresiliens.

Att strategin för vattenresiliens framstår som en av de viktigaste prioriteringarna är positivt, säger Christian Fromberg från Greenpeace.

 – Det har tidigare varit lägre prioriterat. Det är verkligen bra att se att fokus nu ligger på att se till att det finns tillräckligt med vatten för både människor och miljö, säger han.

Kampanjchefen från Greenpeace är dock bekymrad över hur mycket just konkurrenskraft som tas upp i Ursula von der Leyens uppdrag som miljökommissionär.

– Det verkar som att man vill värna om naturen, men bara när det lönar sig. Det är inte mycket som ger intryck av att kommissionären måste värna om naturen i sin egen rätt, säger Christian Fromberg.

WWF hyser samma oro, som också noterar fokuset på konkurrenskraft i Roswalls uppdragsbeskrivning.

– Det är mycket viktigt att miljö- och klimatpolitiken fortsätter att vara huvudfokus för denna och nästa kommission. En stark natur är själva grunden för Europas motståndskraft, säger Andreas Baumüller, programchef på WWF.

Artikeln är översatt och först publicerad på Altinget.dk.

Forrige artikel Regeringen vill spara in på Sveriges riksarkitekt Regeringen vill spara in på Sveriges riksarkitekt
Miljörörelsen om Roswall: ”Verkar inte direkt progressiv”

Miljörörelsen om Roswall: ”Verkar inte direkt progressiv”

Jessika Roswalls utnämning till miljökommissionär möts med skepsis från miljörörelsen. Flera miljöorganisationer ser henne inte som en grön profil och är oroliga för vad det innebär för den europeiska miljöpolitiken de kommande fem åren.