Regeringen vill spara in på Sveriges riksarkitekt

Regeringen drar in på finansieringen till Sveriges riksarkitekt. Det framgår i budgeten för 2025 som nu presenterats. ”Risken är ju förstås att det vi bygger blir fulare och mindre hållbart”, säger Tobias Olsson, Sveriges arkitekter. 

Från och med nästa år prioriterar regeringen ner Boverkets arbete med arkitektur och sparar in på kostnaden för riksarkitekten.

Totalt handlar det om 15 miljoner kronor per år från och med 2025 som omfördelas. I stället prioriterar regeringen att tillföra mer medel till Boverkets arbete med att minska byggfel, arbetet med vägledning för kommunerna och kompetenssatsningar på byggregler och genomförande av Bygglovsutredningen. Flera satsningar som Boverket också efterfrågat. 

Beskedet om neddragningen av riksarkitekten upprör Tobias Olsson, förbundsdirektör på Sveriges Arkitekter. 

– Spontant så undrar jag ju vad Tidöregeringen egentligen har emot det vackra och hållbara som riksarkitekten har i uppdrag att jobba med. Det är en tråkig historia den här nedmonteringen, säger han till Altinget. 

”Risk att det blir fulare”

Tobias Olsson är också kritisk till den generella utvecklingen om att lätta på reglerna för byggande och till det så kallade Sverigehuset som regeringen vill gå vidare med, ett bygglovsbefriat hus som Sverigedemokraterna föreslog 2022. 

Rollen som riksarkitekt inrättades 2018, framföra allt med syftet att stötta kommunerna i frågor om gestaltning och hållbarhet i planeringsarbetet. Men initiativet till den gemensamma arkitekturpolitiken togs av den kristdemokratiska bostadsministern Stefan Attefall.

– Risken är ju förstås att det vi bygger blir fulare och mindre hållbart helt enkelt, säger Tobias Olsson. 

Sedan 2018 har Helena Bjarnegård haft rollen. Tobias Olsson poängterar att regeringen inte kan avsätta riksarkitekten.

– Det bestämmer Boverkets myndighetschef om. Men pengarna kan de förstås strypa och det gör de ju nu. Jag tycker det är så tråkigt att det som är det vackra, trivseln, tryggheten, det verkar nedprioriteras av den här regeringen till fördel för byggpolitiken.

{{toplink}}

Men finns det inte en anledning att prioritera kvantitet när vi är i en byggkris? 

– Man måste kunna hålla två frågor i huvudet samtidigt. Det går att förena krav på kvalitet och ändå få till kvantitet, säger han. 

Boverket har avböjt att kommentera beskedet. Bostadsminister Andreas Carlson vill inte ställa upp på en intervju. Men i ett mejl till Altinget poängterar han också att riksarkitekten är en tjänst som Boverket tillsätter och inte regeringen. 

”Boverket har även fortsatt i sitt uppdrag att tillsammans med andra myndigheter arbeta med arkitektur och gestaltningsfrågor i samhällsplanering och byggande. De medel som 2018 tilldelades Boverket i en särskild satsning på arbete kring arkitektur omfördelas för att finansiera andra reformer”, skriver han. 

Han menar också att eftersom de insparade medlen går till att finansiera en kompetenssatsning på byggregler och att genomföra Bygglovsutredningens förslag bidrar medlen lokalt där många arkitekturfrågor i praktiken avgörs. 

{{toplink}}

Forrige artikel Försvarsmyndigheternas jakt på folk Försvarsmyndigheternas jakt på folk
Regeringen vill spara in på Sveriges riksarkitekt

Regeringen vill spara in på Sveriges riksarkitekt

Regeringen drar in på finansieringen till Sveriges riksarkitekt. Det framgår i budgeten för 2025 som nu presenterats. ”Risken är ju förstås att det vi bygger blir fulare och mindre hållbart”, säger Tobias Olsson, Sveriges arkitekter.