Försvarsmyndigheternas jakt på folk

Inte bara Försvarsmakten ska växa, utan också de övriga myndigheterna på försvarsområdet. Att hinna rekrytera är en utmaning, även om både FOI och Plikt- och prövningsverket säger sig vara populära arbetsgivare. ”Vi lyckas ganska bra”, säger FOI:s Jens Mattsson.

I dag har Plikt- och prövningsverket mönstringskontor i Göteborg, Stockholm och Malmö. Under nästa år ska myndigheten förbereda ett nytt kontor som ska serva landets norra delar, år 2026 ska det öppna i Umeå.

Det här, tillsammans med de höjda målen för antalet värnpliktiga, gör att regeringen avser att öka myndighetens anslag stegvis de kommande åren. Från årets drygt 370 miljoner kronor till att landa på ytterligare drygt 200 miljoner år 2027.

Plikt- och prövningsverket sticker ut från andra försvarsmyndigheter genom att främst behöva legitimerad personal, som läkare och psykologer. Däremot delar myndigheten exempelvis FRA:s och FOI:s utmaning att det rör sig om bristyrken de är på jakt efter.

Men enligt kommunikationschefen Marinette Nyh Radebo hittar Plikt- och prövningsverket den personal myndigheten behöver.

– Vi har relativt lätt att rekrytera. Det underlättar också att vi finns på de platser där de här utbildningarna  finns, säger hon till Altinget.

Två miljarder mer

Försvarets radioanstalt har en brant lutande kurva för sitt anslag. År 2022 låg anslagsnivån på 1,6 miljarder kronor, år 2027 beräknar regeringen att den ska ligga på 3,6 miljarder. Mellan i år och nästa år är ökningen cirka en halv miljard.

I dag jobbar cirka 1000 personer på FRA, den exakta siffran är hemlig, hur många det kommer vara år 2027 vill inte kommunikationschefen Ola Billger säga något om. Det gynnar inte Sverige om främmande makt kommer över sådan information.

Men rekryteringen går bra för FRA, trots att det rör sig om eftertraktade yrkeskategorier.

– Vi har inte jättelätt att hänga med i lönerejset, men vi kan istället locka med väldigt spännande arbetsuppgifter, säger Ola Billger.

En utmaning med att vara en hemlig verksamhet är just hemligheten. Därför arbetar FRA med att göra sig mer känd hos allmänheten.

– Det är ovanligt att en underrättelsetjänst syns på bioreklamen och i t-banan, men vi gör det för att locka till oss flera, säger Ola Billger.

FOI bjuder in

En annan expertkrävande myndighet på ständig jakt efter personal är Totalförsvarets forskningsinstitut (FOI). Anslaget ökar här från 383 miljoner kronor i år till 572 miljoner nästa år, men enligt pressavdelningen är myndighetens anslag ”en hel vetenskap”, då den till stora delar är uppdragsfinansierad genom Försvarets materielverk och Försvarsmakten.

I vilket fall befinner sig FOI hela tiden i en process med många rekryteringar. Just nu har myndigheten cirka 1350 anställda och ska vara totalt 1400 vid årsskiftet. Vid slutet av år 2026 räknar FOI att ha 1740 anställda, enligt generaldirektör Jens Mattsson, och man försöker hela tiden ligga steget före.

– Har man en känsla av kontroll går det antagligen för långsamt, säger han skämtsamt.

Han sammanfattar FOI:s jakt på experter, inklusive målet att minst 40 procent ska vara disputerade, som att det ”lyckas ganska bra”. Detta tack vare dels ett stort fokus på försvars- och säkerhetsfrågor, dels genom ett proaktivt arbete där myndigheten bjuder in och besöker studenter på universitet vid institutioner med utbildning och forskning som är av intresse för FOI.

När myndigheten blir en bland andra

Det som är en större utmaning är de yrkeskategorier där FOI inte sticker ut, utan är en arbetsgivare bland andra. Det kan vara allt från fastighetsskötsel och it till registratur.

– Då blir vi en av alla andra arbetsgivare, men en med mindre flexibla villkor. Distansarbete är sällan okej hos oss till exempel, säger Jens Mattsson.

En annan utmaning är att hitta experter inom områden som ingen egentligen kan, där ingen utbildas. Undervattenskommunikation och improviserade, hemmagjorda bomber, till exempel.

– Då får vi hitta personer med rätt förutsättningar, och sen får de komma och lära sig hos oss, säger Jens Mattsson.

{{toplink}}

Forrige artikel SKR: Kommuner otåliga när aktivitetskravet dröjer  SKR: Kommuner otåliga när aktivitetskravet dröjer 
Försvarsmyndigheternas jakt på folk

Försvarsmyndigheternas jakt på folk

Inte bara Försvarsmakten ska växa, utan också de övriga myndigheterna på försvarsområdet. Att hinna rekrytera är en utmaning, även om både FOI och Plikt- och prövningsverket säger sig vara populära arbetsgivare. ”Vi lyckas ganska bra”, säger FOI:s Jens Mattsson.