Klart: Ideella föreningar undantas vägavgift

8 miljoner kronor extra till Trafikverket ska göra att ideella föreningar och organisationer slipper betala kostnaderna för bland annat avspärrningar och omskyltning vid motionslopp på statliga vägar.

Altinget har tidigare rapporterat om turerna kring ideella föreningars skyldighet att betala för kostnader i samband med exempelvis motions- och tävlingslopp på statliga vägar.

I december 2022 meddelade Trafikverket att de skulle skärpa sina regler för arrangemang på vägarna och själva bland annat skylta och spärra av vägar för att sedan låta arrangören stå för kostnaden. 

Inte minst Riksidrottsförbundet har varit kritiska och drivit på för att föreningarna ska undantas från ersättningen och regeringen har de två senaste åren beslutat om undantag. I våras bad Trafikverket regeringen att permanent avsätta 20 miljoner kronor extra per år för att täcka kostnaderna som de ideella föreningarna annars skulle stå för.

När regeringen och SD nu lämnat sin budgetproposition till riksdagen föreslås Trafikverket får 8 miljoner kronor per år för ändamålet.

– Det är viktigt att idrotten och föreningslivet har goda villkor och möjlighet att bedriva sin verksamhet. I det här fallet handlar det om att kunna anordna ett lopp på statlig väg utan att föreningen ska betala för kostnaderna som rör vägen, säger socialminister Jakob Forssmed i ett pressmeddelande. 

Altinget söker Trafikverket med anledning av att de pengar regeringen avsatt knappt motsvarar hälften av det myndigheten önskat.

{{toplink}}

 

 

Forrige artikel Klart: 235 regionanställda sägs upp i Östergötland Klart: 235 regionanställda sägs upp i Östergötland Næste artikel Efter myndighetens anmälan – Kalla fakta frias Efter myndighetens anmälan – Kalla fakta frias
Daniel Helldén: Regeringens budgetpåstående stämmer inte

Daniel Helldén: Regeringens budgetpåstående stämmer inte

Enligt regeringen är miljöbudgeten i årets budgetproposition större än någon som S-MP-regeringen någonsin lagt. Det är inte sant, enligt Miljöpartiets språkrör Daniel Helldén. ”De säger det för att dölja andra saker”, säger han till Altinget.