Pål Jonson öppnar för att köpa direkt från Ukrainas vapenindustri

Danska försvarsministern vill få med Norge och Sverige att lägga beställningar direkt till den ukrainska försvarsindustrin. ”Vi tycker det är ett intressant projekt. Jag har pratat med Troels Poulsen om detta”, säger förvarsminister Pål Jonson (M) till Altinget.

Danska försvarsministern Troels Lund Poulsen (V) vill få med både Norge och Sverige på ett initiativ som innebär att stötta Ukraina genom att lägga beställningar på vapen och ammunition direkt till den ukrainska försvarsindustrin. Detta för att dessa sedan ska sändas direkt till fronten och det ukrainska försvaret.

Troels Lund Poulsen och danska regeringen har redan fått klartecken att använda närmare fem miljarder kronor från frysta ryska tillgångar, enligt det aktuella EU-beslutet. Dessutom planerar Danmark att skjuta till drygt två miljarder.

Försiktiga svenska och norrmän?

Men än så länge är Sverige och Norge inte med på det danska tåget. Enligt Troels Lund Poulsen kan det bero på kulturskillnader mellan de nordiska länderna.

– Danmark är ett land som är i stånd att fatta snabba beslut. I Norge är man nog mer försiktiga. Men jag förväntar mig att det är en fråga om tid tills Sverige och Norge kommer med. Kanske genom att de ger pengar till Danmark, som sedan faciliterar inköpen, säger Troels Lund Poulsen i en intervju med Altinget.dk på vägen hem från den internationella donationskonferensen på den militärbasen Ramstein i Tyskland tidigare i september.

Troels Lund Poulsen säger också att han lade en del energi under pauserna i Ramstein på att tala med Pål Jonson om initiativet. Initiativ ska ha startat genom att den dåvarande ukrainska försvarsministern Oleksij Reznikov sökte upp Troels Lund Poulsen på hotellet när denne var på besök i Kiev i mars i år.

Jonson bekräftar samtal

Även om Sverige inte fattat några beslut är försvarsminister Pål Jonson allt annat än avvisande till de danska inviterna.

– Vi tycker det är ett intressant projekt. Jag har pratat med Troels Lund Poulsen om detta. Jag vet också att det försiggår samtal på tjänstemannanivå kring det här, säger han i en intervju med Altinget i samband med en försvarsindustrikonferens i Stockholm på tisdagen.

Pål Jonson påminner samtidigt om Sveriges fokus på att ge stöd genom att hjälpa till att bygga upp den ukrainska kompetensen inom upphandling, ett uppdrag som ligger på Försvarets materielverk.

– Vi tycker att det skulle kunna vara intressant att också jobba vidare med direkt stöttning av den ukrainska försvarsindustrin. Givet att vi själva har en stark försvarsindustri, så tror vi att det finns vissa lärdomar kring det, säger han.

Om korruptionsrisken

Enligt Troels Lund Poulsen så är Norge och Sverige ”mycket bekymrade” över riskerna för korruption i samband med att göra direkta beställningar till Ukrainas egen försvarsindustri. Detta ska bidra till att de två grannländerna tvekar.

Men den beskrivningen håller inte Pål Jonson riktigt med om, då korruption är en reell risk även i arbetet med övriga Ukraina-stödet. Det är något som kräver ett systematiskt arbete, enligt honom.

– Vi presenterade det sjuttonde stödpaketet här i september, vi kommer att återkomma senare till det artonde stödpaketet. Jag ska inte på något sätt utesluta att det kan bli aktuellt för oss att stötta det här initiativet, säger han och tillägger:

– Kan vi bidra till att stärka den ukrainska försvarsindustrin och därmed också de ukrainska väpnade styrkorna, så är det här ett mycket intressant alternativ för oss.

Från donation till produktion

Det danska initiativet har flera fördelar, bland annat genom att det är rätt väl utvecklat, enligt Pål Jonson. Det passar också in i det svenska arbetet med att inte längre plocka materiel från Försvarsmaktens hyllor och skänka till Ukraina, utan ”gå från donation till produktion”.

– Det gör vi naturligtvis genom att kunna direktupphandla plattformar och system från den svenska försvarsindustrin, men kan vi också stärka den ukrainska försvarsindustrins produktionsförmåga så är detta ett centralt svenskt intresse också, säger Pål Jonson.

Norge visar intresse

I Oslo bekräftar statssekreterare Hans Christian Kjølseth (Senterpartiet) att norska regeringen är intresserad av det danska förslaget. Från norskt håll vill man involvera den egna försvarsindustrin genom ammunitionstillverkaren Nammo, där norska staten är en huvudägare.

– När det kommer till stöd till ukrainsk industri, har regeringen öppnat för att norsk försvarsteknologi kan överföras till Ukraina. Norge bidrar med medel för att få detta att ske. Artillerigranater utvecklade av Nammo kan således produceras i Ukraina, säger Hans Christian Kjølseth till Altinget.dk.

,

Forrige artikel Fredrik Reinfeldt får minnesbyst i riksdagen Fredrik Reinfeldt får minnesbyst i riksdagen Næste artikel Här är riksdagspartierna som vill ta efter Finlands strategi för civilsamhället Här är riksdagspartierna som vill ta efter Finlands strategi för civilsamhället
Pål Jonson öppnar för att köpa direkt från Ukrainas vapenindustri

Pål Jonson öppnar för att köpa direkt från Ukrainas vapenindustri

Danska försvarsministern vill få med Norge och Sverige att lägga beställningar direkt till den ukrainska försvarsindustrin. ”Vi tycker det är ett intressant projekt. Jag har pratat med Troels Poulsen om detta”, säger förvarsminister Pål Jonson (M) till Altinget.