Skolinspektionen får miljontillskott – skärper granskningen

Skolinspektionen ska stärka sin granskning av komvux och får nu ett tillskott för detta i regeringens budget. ”Det har varit mycket brister i vuxenutbildningen”, säger myndighetens generaldirektör Helén Ängmo. 

Regeringen vill höja kvaliteten i kommunal vuxenutbildning och ger nu Skolinspektionen sju miljoner nästa år för att skärpa granskningen. 

Myndigheten hade redan före budgeten bett om sju miljoner mer för att kunna granska vuxenutbildning, ”framförallt för en utökning av granskning av kommunal vuxenutbildning på skolnivå”. 

– Det har varit mycket brister i vuxenutbildningen  som bland annat rör styrningen av den men också uppföljningarna av entreprenader. Vi vill kunna granska mer på skolenhetsnivå, för tidigare granskade vi mer huvudmännens arbete, säger Helén Ängmo, generaldirektör för Skolinspektionen, till Altinget. 

I de granskningar som myndigheten har gjort av komvux har man bland annat pekat ut brister i undervisningen.

– Det har varit vissa moment som inte har fått ingå i undervisningen och det har även varit oroväckande knappt med undervisningstid, säger Ängmo. 

{{toplink}}

För 2026 tillför regeringen tio miljoner kronor och från och med 2027 beräknas anslaget öka med tolv miljoner, för granskning av kommunal vuxenutbildning. 

– Eleverna inom komvux har rätt att förvänta sig en kvalitativ yrkesutbildning. Att vuxenutbildningen är välfungerande, likvärdig och av hög kvalitet är viktigt för att trygga den nationella kompetensförsörjningen nu och framåt, säger utbildningsminister Johan Pehrson (L) i ett pressmeddelande

Större risker

Enligt Ängmo har vuxenutbildningen hamnat i skymundan jämfört med grundskolan och gymnasiet. Hon menar att vuxenutbildningen inte har blivit lika uppföljd och pekar på att utbildningsformen är svagare reglerad när det kommer till innehåll och undervisningstid.  

– Då finns det ju större risker. Det är bra för flexibiliteten att utbildningen kan vara anpassad efter många olika nivåer och grupper. Men om det blir en svag reglering så kan det också finnas risker. Ambitionsnivån kan på vissa håll bli låg. Dessutom kan det bli brister i förhållande till lagen. 

Hur ska ni nu öka granskningen?

– Det blir mer granskning på skolnivå. Men slutsatserna blir alltid riktade mot skolans huvudmän, det vill säga kommunerna. Kommunerna kan ju upphandla vuxenutbildning. Och utbildning på entreprenad är viktigt för oss att granska i och med att det blir allt vanligare. Där behöver vi fortsätta granska om kommunerna har bra och tydliga avtal som går att följa upp.

– Hur kommunerna följer upp distansutbildning blir också viktigt att granska, för det är mycket distansutbildning inom vux. 

”Motstridigt”

Utöver tillskottet för granskning går regeringen fram med lagändringar för statsbidrag för regional yrkesutbildning. Om Skolinspektionen finner allvarliga brister ska statsbidrag inte få betalas ut. 

– Det är en fråga som vi har lyft. Vi ser ett problem om vi hittar omfattande brister i en verksamhet, men att det samtidigt ges stöd till en sådan huvudman. Då kan det bli så att staten inte skickar samstämmiga signaler. Det riskerar att bli motstridigt, säger Helén Ängmo. 

Enligt utbildningsminister Johan Pehrson (L) kan detta leda till en mer kvalitetsinriktad kravställning och uppföljning av utbildningen från kommunens sida. 

– Det är självklart för regeringen att bristfälliga utbildningar inte ska kunna få statsbidrag. Nu förtydligar vi det genom att införa villkor som gör att det får ekonomiska konsekvenser om huvudmännen brister i sitt ansvar, säger han.

Forrige artikel Många synpunkter på listor över ovälkomna växter och djur Många synpunkter på listor över ovälkomna växter och djur