SD: Så kan Bromma flygplats bli centrum för utveckling av elflyg

Att göra om Bromma flygplats till en fossilfri cityflygplats skulle undanröja de klimat- och miljöargument som flygplatsens motståndare har fört fram under åren. Det skriver Thomas Morell (SD), vice ordförande trafikutskottet.

Socialdemokraterna i trafikutskottet har lagt ett utskottsinitiativ där de förespråkar en skyndsam nedläggning av Bromma flygplats. Initiativet är en konsekvens av att Bra har valt att flytta sin verksamhet till Arlanda.

De rödgröna vill bygga bostäder

De rödgrönas plan för Bromma flygplats, som kläs i ord som grönt och skönt, är att bebygga flygplatsområdet. Genom åren har fina skisser presenterats av en lummig stadsdel, prunkande av grönska. Inte en bil eller lastbil så långt ögat kan se – givetvis i syfte att få denna gigantiska utbyggnad av bostäder att framstå som modest och obetydlig.

Som jämförelse motsvarar antalet bostäder som Socialdemokraterna förespråkar lika många som bor i hela Skurups kommun (16 700 invånare). Då ska läsaren komma ihåg att samtliga trafikleder runt Bromma flygplats i dag är bland de mest trafikerade i hela Stockholm.

Klimat- och miljöskäl har varit huvudargumentet mot Bromma flygplats. Det har framförts av dem som bor kring flygplatsen, aktionsgrupper och politiska partier. Deras främsta synpunkt är utsläppen och bullret som flyget genererar. Invändningarna ska givetvis tas på största allvar, då de inte är obetydliga. Men en ny stadsdel i samma storlek som Skurups kommun skulle sannolikt generera minst lika mycket utsläpp och buller.

Avveckla inte Bromma

Till skillnad från Socialdemokraterna ser vi inte att Bras flytt från Bromma behöver innebära en nedläggning av flygplatsen. Att Bromma flygplats har samhällsviktigt flyg för räddningstjänst-, sjukvårds- och polisändamål verkar inte bekomma Socialdemokraterna. Vidare verkar Socialdemokraterna glömma de flyglinjer som riskerar att försvinna till Växjö, Kristianstad, Halmstad och Kalmar. Likaså säsongsflygningarna till Sälen som förmodligen försvinner utan något besked om förlängning.

Bromma flygplats har utretts ett otal gånger. Senast i utredningen ”Arlanda – en plan för framtiden”, vilken överlämnades under 2022. I utredningen slogs fast att: ”Bromma flygplats bör från och med den 1 januari 2030 enbart användas för fossilfritt flyg. Bromma flygplats skulle därmed bli en av världens första helt fossilfria flygplatser. Bromma flygplats bör därefter stängas senast den 1 januari 2035.”

Vi vill ta fasta på just fossilfri flygplats. Att göra om Bromma flygplats till en fossilfri cityflygplats skulle undanröja de klimat- och miljöargument som motståndarna till flygplatsen har fört fram under åren. Det skulle också ge alla som bor runt flygplatsen en avsevärd förbättring.

Utveckla elflyg

Vi vill dock gå längre. I dag sker en snabb utveckling inom flygindustrin – precis likt den vi ser på personbils- och lastbilssidan – gällande elektrifiering. Vi anser att Bromma flygplats bör utvecklas till ett internationellt centrum för utveckling av elflyg. Det skulle skapa förutsättningar för att bibehålla flygplatsen långt efter att nuvarande tillstånd för flygverksamheten går ut. Det skulle även skapa unika förutsättningar för Sverige och Stockholm att utveckla morgondagens fossilfria luftfart: elflyg. För att det ska bli möjligt krävs emellertid långsiktighet.

Vi har aktivt, i förhandlingarna med regeringen, drivit att Bromma flygplats ska vara kvar. Resultatet blev följande meningar i Tidöavtalet: ”Bromma flygplats ska bevaras. Något beslut om att lägga ned Bromma flygplats kommer inte fattas under mandatperioden.”

Vi vill att Bromma flygplats ska vara kvar efter slutåret 2038, som en fossilfri flygplats med fokus på elflyg. På så sätt skapar vi förutsättningarna för innovation, säkerställer befintliga jobb samtidigt som vi skapar nya jobb, minskar utsläpp och minimerar buller. Dessutom förhindras anläggandet av ett nytt bostadsområde i storlek av hela Skurups kommun mitt i centrala Stockholm.

Forrige artikel Stärk det suicidpreventiva arbetet på skolorna Stärk det suicidpreventiva arbetet på skolorna
Pål Jonson öppnar för att köpa direkt från Ukrainas vapenindustri

Pål Jonson öppnar för att köpa direkt från Ukrainas vapenindustri

Danska försvarsministern vill få med Norge och Sverige att lägga beställningar direkt till den ukrainska försvarsindustrin. ”Vi tycker det är ett intressant projekt. Jag har pratat med Troels Poulsen om detta”, säger förvarsminister Pål Jonson (M) till Altinget.