Fredrik Reinfeldt får minnesbyst i riksdagen

Den tidigare statsministern Fredrik Reinfeldt (M) har nu fått en byst utanför riksdagens andrakammarsal. På tisdagen avtäcktes konstverket. ”Det är väldigt hedrande”, säger han till Altinget.

För första gången får en politiker med endast två mandatperioder som statsminister bakom sig en byst tillägnad sig i riksdagen.

På tisdagen avtäckte talman Andreas Norlén konstverket. Bysten är ett minnesmärke för M-ledaren Fredrik Reinfeldts tid som statsminister 2006–2014 och kommer att gå att betrakta utanför andrakammarsalen i riksdagshuset.

– Jag tycker att det är väldigt roligt att få uppleva det här när man fortfarande är frisk och mitt i gärningen, det är väldigt hedrande, säger Fredrik Reinfeldt till Altinget.

Fram till 2020 fick endast den som varit statsminister i minst tio år en byst placerad i riksdagen. I och med riksdagsdirektörens beslut att sänka gränsen till åtta år öppnades möjligheten även för Fredrik Reinfeldt att få en byst i Östra riksdagshuset, en som enligt honom själv fångat hans underfundiga uttryck. 

– Med konstnärlig frihet blir det ibland mer olikt, men jag tycker att den här är lik och den fångar ett av mina uttryck, lite mer underfundig och betraktande. Och det är väl en del av vem som är jag, säger Reinfeldt.

Konstnären: Reinfeldt rör sig

Den tidigare statsministern har vid flera tillfällen suttit modell för konstnären Peter Linde under hans arbete med bysten. 

– Det var faktiskt roligt och glädjande att göra den här skulpturen. Han var så lättsam och trevlig att ha att göra med. Jag hade kul varje gång, säger Linde till Altinget.

– Hans sekreterare var med varje tillfälle så jag kunde jobba ostört. Och det var bra att han rörde sig så mycket. Man ska ha modellen rörlig hela tiden, inte alls helt stillasittande. Jag känner en annan skulptör och han skruvade fast modellerna i sin stol, och då blev det ju stendött. 

Peter Linde har tidigare bland annat skapat den uppmärksammade Zlatanstatyn, efter en beställning från Svenska Fotbollsförbundet som Fredrik Reinfeldt nu är ordförande för.

– Zlatan satt inte heller still, nej, nej. Det går inte, säger Linde.

Riksdagsförvaltningen står för kostnaden

Stefan Löfven (S), som lämnade statsministerposten innan han hann avsluta sin andra mandatperiod, är den senaste innan Reinfeldt som fått ett minnesmärke i riksdagen. I stället för en byst fick han dock nöja sig med en medaljong, likt Carl Bildts som redan sitter på trappan i riksdagshuset. Vid särskilda skäl kan även en statsminister som suttit kortare tid än åtta år – eller fyra år för en medaljong – få ett minnesmärke.

Det är riksdagsförvaltningen själv som låter utföra och som finansierar minnesmärken i riksdagen. Konstverken sätts upp först efter att en person har avslutat sin politiska verksamhet. 

,

Forrige artikel Skolinspektionen får miljontillskott – skärper granskningen Skolinspektionen får miljontillskott – skärper granskningen
Han ska se till att det blir billigare att bo i Europa

Han ska se till att det blir billigare att bo i Europa

EU:s nya bostadskommissionär Dan Jørgensen ska se till att det blir billigare att bo i Europa och hans chef kräver snabba åtgärder. Han får också ansvar för EU:s energifrågor där han ser ett naturlig samband. ”I framtiden måste fler hem få tillgång till billig och grön energi”, säger han till Altinget.