Låt inte slakten av folkbildningen fortsätta, Johan Pehrson

Centerpartiet slåss för livslångt lärande och för att varje individ ska ges chansen att utvecklas. Men det är inte rimligt att vi ska täcka upp för de misslyckade neddragningar som görs på nationell nivå, skriver Julie Tran (C), gruppledare Region Östergötland.

Af Julie Tran
Gruppledare (C) Region Östergötland

Grattis till ett nytt viktigt uppdrag, Johan Pehrson!

Katastrofala konsekvenser

Som utbildningsminister har du möjlighet att påverka hundratusentals människors liv. I en tid av ekonomiska utmaningar, hög arbetslöshet och socialt utanförskap är din roll avgörande för att människor ska kunna förändra sina liv, från bidragstagare till aktiva deltagare i vårt samhälle.

I din portfölj har du flera viktiga områden som kan vara verktyg för att lösa många av dagens utmaningar. En central del av portföljen handlar om folkbildning, där studieförbund och folkhögskolor ingår.

Tyvärr har vi sett hur regeringens beslut att minska anslagen till studieförbund med historiska en halv miljard kronor fram till 2026 hotar den här livsviktiga sektorn. Nedskärningarna innebär att en tredjedel av studieförbundens verksamhet ska bort på tre år. Det har medfört katastrofala konsekvenser för studieförbund runt om i landet, men är främst ett rejält dråpslag mot folkbildningen.

Folkbildning skapar levande landsbygder

Våra studieförbund och folkhögskolor erbjuder inte bara utbildning, utan är också plattformar för demokratisk utveckling, kulturutövning och social sammanhållning. Folkbildningen är en livlina för de som står längst bort från arbetsmarknaden när arbetsförmedlingen sviker, ett första steg för dem som vill lära sig svenska, och en gemenskapsbyggande kraft för alla grupper i samhället.

Slakten av folkbildningen drabbar inte bara studieförbund, utan även de tusentals människor som tar del av deras utbud för att skapa nya livsmöjligheter. Folkbildning är en viktig pusselbit för att säkra välfärdens kompetensförsörjning.

Miljontals människor har varit en del av folkbildningen genom åren, vilket har gjort hela Sverige starkt och framgångsrikt. Landsbygdskommuner har till och med ett högre deltagande i folkbildning jämfört med stadskommuner, vilket är ett fantastiskt bevis på hur studieförbund berikar och integreras i samhällen på landsbygden. Att satsa på folkbildning är politik för levande landsbygder.

Stå upp för rätten till bildning

Som ledamot i Östergötlands regionutvecklingsnämnd, som ansvarar för finansieringen av det regionala Bildningsförbundet, ser jag hur viktigt det är att kompensera för regeringens neddragningar. Centerpartiet slåss för livslångt lärande och för att varje individ ska ges chansen att utvecklas. Men det är inte rimligt att vi ska täcka upp för de misslyckade neddragningar som görs på nationell nivå. Det behövs modiga beslut från din sida för att återupprätta folkbildningens styrka.

Genom att ge människor möjlighet att lära sig och växa, stärker vi våra gemenskaper och bygger en mer hållbar och inkluderande framtid. I folkbildningen finner vi verktyg för att motverka segregation, främja integration och säkerställa att alla har en röst och en plats i samhället.

Nu behöver du stå upp för individens rätt till bildning, Johan Pehrson. Visa att du som liberal förstår vad folkbildning betyder för att forma ett starkt och sammanhållet samhälle. Låt inte historiska snedsteg definiera vår framtid. Det är dags att investera i folkbildning och därmed också i människors framtid. Låt oss tillsammans bygga en framtid där alla har möjligheten att lära, växa och bidra.

Forrige artikel Stärk det suicidpreventiva arbetet på skolorna Stärk det suicidpreventiva arbetet på skolorna
Pål Jonson öppnar för att köpa direkt från Ukrainas vapenindustri

Pål Jonson öppnar för att köpa direkt från Ukrainas vapenindustri

Danska försvarsministern vill få med Norge och Sverige att lägga beställningar direkt till den ukrainska försvarsindustrin. ”Vi tycker det är ett intressant projekt. Jag har pratat med Troels Poulsen om detta”, säger förvarsminister Pål Jonson (M) till Altinget.