Majoritet backar förslag om sänkt skydd av varg

EU-ländernas EU-ambassadörer satte under onsdagen ner foten kring kommissionens förslag för att ändra skyddstatusen på varg. Ett formellt beslut kan tas redan på torsdagen. 

EU-kommissionens förslag om ändrad skyddsstatus för varg har fått grönt ljus i första instans i ministerrådet, och kommer därmed högst troligen att hamna på Bernkonventionens beslutande organ under deras nästa möte i början av december.

Bernkonventionen samlar EU, alla 27 medlemsstater och ytterligare 23 länder som har anslutit sig till lagstiftningen.

Därmed har ett ytterligare steg tagits i Tidösamarbetet arbete för att nå målet om en halvering av den svenska vargstammen.

– Detta är ett betydelsefullt beslut från EU i vargfrågan och visar på vikten av att regeringen är drivande i för Sverige viktiga frågor, säger EU-minister Jessica Rosencrantz (M) i ett pressmeddelande, samtidigt som kollegan Peter Kullgren tillägger:

– Dagens omröstning kommer i förlängningen kunna leda till ökad handlingskraft i hanteringen av vargattacker, säger landsbygdsministern (KD).

Men det är fortfarande långt kvar innan någonting kommer att hända i frågan, vilket ATL rapporterat om.

Först måste två tredjedelar av Bernkonventionens medlemmar ge tummen upp. Därefter ska regelverksändringen gå igenom hos EU-lagstiftarna, och sedan nationellt. 

Dessutom är det frågan vilken förändring det egentligen gör för vargförvaltningen i Sverige. Benny Gäfvert, rovdjursexpert på WWF är inte säker på att de bli så stora.

Benny Gäfvert, rovdjursexpert på WWF är inte säker på att de bli så stora.

– Det kanske inte blir så stor förändring som man förväntar sig. Sverige nyttjar i dag redan de undantag som finns i Art- och habitatdirektivet på ett sätt som gör att det kanske blir likadant när skyddsklassningen sänks, sade Benny Gäfvert i en tidigare intervju med ATL, samtidigt som han tillade att han väntar sig att ny lagstiftning kommer att följas av nya prövningar i domstol.

Forrige artikel Skolan ska bli mobilfri – utredning tillsätts Skolan ska bli mobilfri – utredning tillsätts Næste artikel Kriminalvården: Ge statligt samhällsuppdrag till Specialfastigheter Kriminalvården: Ge statligt samhällsuppdrag till Specialfastigheter
Efter expansionen – nu bantas servicekontoren

Efter expansionen – nu bantas servicekontoren

De statliga servicekontoren har etablerats på allt fler platser i Sverige de senaste åren. Men med ökade besökskostnader vill regeringen och SD se effektiviseringar och drar ned på myndighetens anslag. ”Det kan inte uteslutas att vi kommer lägga ned kontor”, säger Åsa Lindh, generaldirektör för Statens servicecenter till Altinget.