Teknikföretagen: Så kommer oseriösa företag undan med att sälja osäkra teknikprylar

Bristande marknadskontroll riskerar säkerhet, hälsa och miljö. Därför måste regeringen öka resurserna för att stärka marknadskontrollen i Sverige, skriver företrädare för Teknikföretagen.

Af Teknikföretagen
Se undertecknarna i rutan nedan

EU har ett bra regelverk för produkter, ett regelverk som kombinerar höga krav på säkerhet och hållbarhet samtidigt som det är flexibelt och anpassningsbart. Som konsument är det lätt att tro att alla varor som kan köpas inom EU är kontrollerade och godkända av en myndighet, men så är det inte.

Otillräcklig marknadskontroll

Till stor del bygger regelverket på att företagen tar eget ansvar och visar att de följer reglerna genom att själva garantera produktsäkerheten, vilket visas med CE-märket på produkten. Det är ett effektivt system som både främjar innovation och minskar kostnaden för regelefterlevnad, vilket i slutändan ger oss konsumenter bättre och billigare produkter.

För att det ska fungera krävs det att någon håller koll på att alla sköter sig. I Sverige finns 17 olika marknadskontrollmyndigheter, som alla har ett nära samarbete med Tullverket för att se till att de produkter som importeras uppfyller de krav som EU ställer. Vilka myndigheter som ska ansvara för marknadskontroll beslutas av regeringen, precis som de andra 26 EU-länderna utser sina myndigheter.

Tyvärr är inte marknadskontrollen tillräcklig för att kunna kontrollera alla produkter som strömmar in på EU:s inre marknad. Analyser visar att ungefär tre av fyra produkter med brister kommer från länder utanför EU.

Billigt att strunta i reglerna

Teknikindustrin lägger stora summor på regelefterlevnad varje år. De ska sedan konkurrera med företag som struntar i de produktregler som finns, för att de vet att de kan göra det utan konsekvenser. Vi som konsumenter behöver vara särskilt vaksamma när produkten är betydligt billigare än andra motsvarande produkter eller om det är okända varumärken. Tillverkaren kan helt sonika ha satt på ett CE-märke utan att garantera produktsäkerheten.

Det är upp till varje medlemsland i EU att själv ansvara för att myndigheterna får de resurser som krävs för att göra ett bra jobb. I Sverige finns i dag inga öronmärkta pengar för marknadskontroll vilket gör det svårt att bedöma om det avsätts tillräckligt med resurser. Marknadskontrollmyndigheterna har även andra ansvarsområden som ofta är högre prioriterade.

Så borde inte EU införa krav på att alla produkter först ska granskas av en oberoende part innan de får säljas inom unionen? Det kravet finns i dag i de fall då det finns extra höga krav på säkerhet, exempelvis motorsågar och lyftanordningar.

Det stämmer förvisso att en tredjepartscertifiering ger en oberoende koll av säkerheten, men det leder inte automatiskt till att produkterna blir säkrare. Det enda vi med säkerhet vet är att om EU-kommissionen väljer att täcka upp för bristande marknadskontroll genom att öka kraven på att en oberoende part ska granska alla produkter, är att de blir dyrare. Samtidigt kommer de som väljer att fuska givetvis inte att anlita ett tredjepartsorgan. Detta leder till ytterligare försämrad konkurrenskraft för företag som följer reglerna, utan att främja varken människors hälsa eller miljön.

Ge Tullverket mer resurser

Teknikföretagen önskar att regeringen gör följande insatser för att förbättra marknadskontrollen:

  • Öronmärk pengarna som avsätts till marknadskontroll, så att det blir lättare att bedöma om tillräckliga resurser avsätt och ålägg ansvariga myndigheter att årligen redovisa hur medlen använts.
  • Tullverket behöver snabbt få ökade resurser för stöd till marknadskontrollmyndigheterna, då majoriteten av bristfälliga produkter kommer från länder utanför EU.
  • Förbättra samordningen mellan marknadskontrollmyndigheter och se över reglerna för myndighetssekretess så att myndigheterna kan jobba effektivare.

Det är en investering som på sikt kommer att öka våra svenska företags konkurrenskraft och ge säkrare och hållbarare produkter. Varför inte tänka helt nytt genom att skapa en myndighet för marknadskontroll, som har en nära koppling till Tullverket?

Forrige artikel Professor: Den svenska rädslan för narkotika är överdriven Professor: Den svenska rädslan för narkotika är överdriven