Replik: Oseriösa aktörer hör inte hemma i skönhetsvården

Tillsynen är ett av de viktigaste verktygen i arbetet med patientsäkerhet och mot oseriösa och kriminella aktörer inom hälso- och sjukvården. Det är därför angeläget att IVO ges nödvändiga förutsättningar och befogenheter för att bedriva en effektiv tillsyn, skriver sjukvårdsminister Acko Ankarberg Johansson (KD).

{{toplink}}

Oseriösa och kriminella aktörer hör varken hemma i svensk sjukvård eller skönhetsvård. Karin Sundin har frågat mig vad ytterligare jag och regeringen avser göra för att ge Inspektionen för vård och omsorg (IVO) verktyg och möjlighet att bedriva en effektiv tillsyn i skönhetsbranschen.

Flera uppdrag från regeringen

Tillsynen är ett av de viktigaste verktygen i arbetet med patientsäkerhet och mot oseriösa och kriminella aktörer inom hälso- och sjukvården. Det är därför angeläget att IVO ges nödvändiga förutsättningar och befogenheter för att bedriva en effektiv tillsyn. I IVO:s rapport Tillsyn av verksamheter som utför estetiska ingrepp och behandlingar, som sammanställdes i maj 2023, efterfrågade IVO bland annat ett särskilt uppdrag att förstärka myndighetens resurser för att motverka oseriösa och kriminella aktörer inom vården. Mot bakgrund av detta gav regeringen IVO i uppdrag att under 2024 till 2026 stärka och utveckla arbetet med att förebygga och motverka välfärdsbrottslighet och förekomsten av oseriösa aktörer inom hälso- och sjukvården och tandvården.

Regeringen har även gett en utredare i uppdrag att se över vissa frågor om uppgiftsskyldighet, dokumentation, begränsningar och tillsyn avseende läkemedelsförskrivningar. Syftet är att motverka felaktiga läkemedelsförskrivningar av bland annat botulinumtoxin och att förhindra att offentliga medel går till oseriösa och kriminella aktörer inom hälso- och sjukvården.

I uppdraget ingår också att analysera och ta ställning till om IVO bör få utökade möjligheter att ta del av uppgifter vid tillsynen över läkemedelsförskrivningar som påverkar läkemedelsförmånerna och om ansvaret för tillsynen behöver förtydligas. Uppdraget ska redovisas senast den 12 mars 2026.

Vårdgivarna är ansvariga

Vidare avser regeringen att öka kontrollen över tandvårdssektorn genom att gå vidare med förslagen i betänkandet Ökad kontroll över tandvårdssektorn. Utredningen föreslår bland annat att det ska krävas tillstånd av IVO för privata vårdgivare som yrkesmässigt bedriver verksamhet som omfattas av tandvårdslagen. Syftet är att öka patientsäkerheten och förhindra att oseriösa och kriminella aktörer tar sig in i välfärdssystemet.

Slutligen vill jag tydliggöra att verksamheter som omfattas av lagen om estetiska kirurgiska ingrepp och estetiska injektionsbehandlingar även omfattas av bestämmelser i patientsäkerhetslagen, patientdatalagen, patientskadelagen och vissa bestämmelser i hälso- och sjukvårdslagen. Vårdgivare som bedriver estetisk verksamhet är således ansvariga för att bland annat kraven på en god vård uppfylls.

Beslutskedja: En översyn av vissa frågor om dokumentation, begränsningar och tillsyn avseende läkemedelsförskrivningar

12/9
2024
12/9
2024
26/9
2024
12/3
2026

Forrige artikel Professor: Den svenska rädslan för narkotika är överdriven Professor: Den svenska rädslan för narkotika är överdriven