Replik: Inte Arbetsförmedlingens fel om folk blir utan bullar

Att påstå att Arbetsförmedlingens bedömning är ansvarig för bageribranschens upplevda rekryteringsproblem är inte seriöst, skriver Lars Lindvall, prognoschef Arbetsförmedlingen, i en replik.

Af Lars Lindvall
Prognoschef Arbetsförmedlingen

Arbetsförmedlingen har i uppdrag att bygga upp kunskap om arbetsgivarnas nuvarande och framtida kompetensbehov. Arbetsförmedlingens yrkesbarometer, som publicerades för första gången i april i år, är en del av detta. Den består av två delar: nulägesbedömningar av möjligheterna till arbete och rekryteringssituationen samt en efterfrågeprognos på fem års sikt.

Inte nöjda med svarsfrekvensen

Vi bedömer ett stort antal yrken, inte bara bagare och konditorer. Förutom att vara oberoende behöver bedömningarna vara systematiska, kostnadseffektiva och baseras på aktuell information. Ett sätt att få sådan information är enkätundersökningar.

{{toplink}}

Enkätundersökningen som skribenterna hänvisar till skickas till ett urval av arbetsgivare som annonserat på Platsbanken eller andra portaler som har avtal med Platsbanken. Frågorna handlar bland annat om hur en specifik rekrytering gått och är en del av den information som används i nulägesbedömningarna.

Sammanlagt under insamlingsperioden (hösten 2023-vårvintern 2024) publicerades drygt 475 000 annonser. Självklart skulle utfallet på enkäten bli mer precist om alla arbetsgivare som får möjlighet också svarade på den. Att så inte är fallet är inget unikt för Arbetsförmedlingen, det kan alla som samlar in information genom enkäter vittna om. Vi är givetvis inte nöjda med detta utan jobbar för att få upp svarsfrekvensen.

Bageribranschen påverkas av konjunkturen

Nulägesbedömningen i april för bagaryrket var att möjligheterna till jobb var små. Sverige befann sig i en lågkonjunktur med en stigande arbetslöshet och det var inte helt otänkbart att även bageribranschen skulle bli påverkad. Speciellt eftersom branschen först var starkt påverkad av höga energipriser och sedan av det allmänna inflationstrycket.

Prognosen, som inte bygger på enkäten, beskriver den förväntade efterfråge­utvecklingen och den bedömdes för bagaryrket vara oförändrad under de kommande fem åren. Det betyder att efterfrågan på varor som bagare tillverkar bedöms vara oförändrad och att antalet bagare som behövs för tillverkningen också bedöms vara oförändrat.

Att påstå, som skribenterna gör, att april månads bedömning är ansvarig för bageribranschens upplevda rekryteringsproblem är inte seriöst. I Arbetsförmedlingens olika bedömningar genom åren har bagare oftast sagts ha stora möjligheter till arbete. I en långtidsprognos 2014 bedömde vi till exempel att bagaryrket var ett bristyrke och så skulle förbli i tio år.

Förbättra arbetsvillkoren för bagarna

När det kommer till kompetensförsörjning är Arbetsförmedlingen en av många aktörer. Branschen har själv ett stort ansvar att attrahera arbetskraft och underlätta kompetensförsörjningen. Det kan handla om att förbättra arbetsvillkoren så att fler personer söker sig till dessa yrken och att befintlig personal vill stanna kvar – eller kanske locka de ”glada hemmabagarna” till att utbilda sig inom yrket.

Likadant är det när någon står inför ett utbildningsval. Våra bedömningar är en källa till information. Det hindrar inte att man lyssnar på branschorganisationer, redan yrkesverksamma och fackföreningar med flera för att skapa sig en så bred bild som möjligt. Ett val som följer både hjärta och hjärna borgar för en mer långsiktig matchning.

Arbetsförmedlingens yrkesbarometer kommer att uppdateras två gånger per år. I den senaste nulägesbedömningen som publicerades den 25 september bedöms det för bagaryrket vara stora möjligheter till jobb. Förhoppningsvis är det en indikation på att arbetsmarknaden som under en tid varit svag med stigande arbetslöshet är på väg att vända.

Forrige artikel Professor: Den svenska rädslan för narkotika är överdriven Professor: Den svenska rädslan för narkotika är överdriven