S: Regeringen duckar ansvar

Jäv, nonchalans och en bristande respekt för grundlagen. Efter JO:s svidande kritik mot Stockholms landshövding Anna Kinberg Batra kräver Socialdemokraterna att statsministern agerar. ”Regeringen duckar ansvar”, säger Ida Karkiainen (S).

Justitieombudsmannen (JO) riktar hård kritik mot den tidigare moderatledaren Anna Kinberg Batra för rekryteringar hon har gjort under sin tid som landshövding i Stockholm. 

Bland annat konstateras att hon var jävig när hon anställde en planeringschef till myndigheten. I samtliga fall som granskats anses Anna Kinberg Batra även ha frångått grundlagens krav på saklighet. 

I en intervju med Aftonbladet säger landshövdingen att hon trots kritiken inte planerar att lämna sin post.

Nu kräver Socialdemokraterna att regeringen agerar.

– Det är en otroligt allvarlig kritik som JO utdelar och det är svårt att misstolka det tydliga budskapet i deras beslut. Det här måste regeringen ta på allvar, säger Ida Karkiainen (S), ordförande i konstitutionsutskottet och tidigare civilminister.

”Anna Kinberg Batras ansvar”

Efter att granskningen presenterats har regeringen uppgett att man fortfarande har förtroende för Anna Kinberg Batra. Statsminister Ulf Kristersson (M) och civilminister Erik Slottner (KD), ansvarig för länsstyrelserna, säger att man ska analysera kritiken. 

”Vi har hela tiden varit tydliga med att det är Anna Kinberg Batras ansvar att nu återskapa förtroendet för länsstyrelsen i Stockholms län”, skriver Slottner i ett mejl till Altinget. 

Ida Karkiainen tycker att statsministern måste agera. 

– Det är ju Anna Kinberg Batra, i egenskap av landshövding och myndighetschef, som gett upphov till den här förtroendekrisen. Regeringen duckar ansvar. 

Kan bli ”Elefantkyrkogård”

Karkiainen vill inte kräva Kinberg Batras avgång, men tror att det blir svårt för den tidigare M-ledaren att sitta kvar. 

– Förutsättningarna för att hon ska kunna sitta kvar är mycket små, säger hon.

Om regeringen bestämmer sig för att Anna Kinberg Batra ska sluta som landshövding kommer hon ändå att fortsätta som generaldirektör till och med förordnandets slut, i februari 2029. Vanligtvis placeras tidigare myndighetschefer på den så kallade ”Elefantkyrkogården” i Regeringskansliet, där kan de till exempel få utredningsuppdrag. Kinberg Batra kan också själv be om att få lämna sin tjänst.

{{toplink}}

Forrige artikel JO kritiserar Anna Kinberg Batra: ”Nonchalans och en bristande respekt” JO kritiserar Anna Kinberg Batra: ”Nonchalans och en bristande respekt” Næste artikel Bohlin: ”Vi bör inte politisera våra generaldirektörer” Bohlin: ”Vi bör inte politisera våra generaldirektörer”