Klimatkalkyler och utebliven utredning – ministern till utskottet

Var är regeringens utlovade styrmedelsutredningen på klimatområdet? Det är en av de frågor som Socialdemokraterna vill ha svar på när klimatminister Romina Pourmokhtari (L) kommer till miljö- och jordbruksutskottet. ”Den skulle kommit i våras. Det är ett tag sen nu”, säger Anna-Caren Sätherberg (S).

Det är en minst sagt späckad dagordning när klimat- och miljöminister Romina Pourmokhtari (L) besöker riksdagens miljö- och jordbruksutskott på tisdag förmiddag.

Hon är i utskottet för överläggningar inför de två kommande FN-toppmötena Cop 16 och Cop 29 (se faktaruta) samt för att ge information inför miljöministrarnas möte i Bryssel den 14 oktober.

Men hon är också kallad för att ge svar på oppositionens frågor kring dels uppgiften om att myndigheterna pekat ut ett huvudscenario som innebär att Sverige når EU:s klimatmål till 2030 med hjälp av den höjda reduktionsplikten, dels den sedan länge utlovade styrmedelsutredningen på klimatområdet.

Det är Socialdemokraterna som tagit initiativ till båda punkterna, det skedde redan vid riksdagsårets första utskottsmöte, enligt Anna-Caren Sätherberg (S).

S: Våren är över

När det gäller den utlovade styrmedelsutredningen har ministern redan varit i utskottet en gång, i juni, för att svara på varför den inte är tillsatt.

– Den skulle kommit i våras. Det är ett tag sen nu. Nu är våren definitivt över och den lyser ännu med sin frånvaro, säger Sätherberg.

Orsaken till att Socialdemokraterna vill ha svar på varför vare sig direktiv eller utredare har synts till är, enligt Sätherberg, att regeringen hänger upp så pass stor del av sin klimathandlingsplan på utredningen ifråga.

Medvetet vilseledande?

När det gäller uppgifterna om ett huvudscenario, där Sverige når ett av EU:s 2030-mål med hjälp av den höjda reduktionsplikten, vill Socialdemokraterna ha svar på om regeringen varit medvetet vilseledande eller om hanteringen brustit på annat sätt.

Uppgiften om att det finns ett huvudscenario har nämligen inte bekräftats av Naturvårdsverket, utan enligt myndigheten finns även ett mindre positivt scenario som bedöms som lika sannolikt.

– Någonstans har det brustit, vi vill veta hur det har gått till. Hur kom regeringen fram till att det finns ett huvudscenario där vi klarar klimatmålet? säger Anna-Caren Sätherberg.

Förutom klimat- och miljöministern kommer även Riksrevisionen till utskottet på tisdagen för att redogöra för sin granskning om statens förvaltning av skyddad natur.

– Det blir nog ett ganska långt möte, säger Anna-Caren Sätherberg. 

Forrige artikel Tiggeriförbud utreds – trots motstånd från L Tiggeriförbud utreds – trots motstånd från L Næste artikel Forssmed om techbolagens överlevnad: ”Couldn't care less” Forssmed om techbolagens överlevnad: ”Couldn't care less”