Tiggeriförbud utreds – trots motstånd från L

Regeringen och Sverigedemokraterna tillsätter en utredning om ett nationellt tiggeriförbud. Det kan dock bli svårt för ett förslag att passera riksdagen. ”Jag kommer inte medverka till att ett tiggeriförbud införs”, säger Liberalernas riksdagsledamot Anna Starbrink. 

Att ett nationellt tiggeriförbud ska utredas är en del av Tidöavtalet, överenskommelsen som ligger till grund för samarbetet mellan regeringen och Sverigedemokraterna. Men i Liberalerna finns ett tydligt motstånd mot ett eventuellt förbud.

På måndagen, halvvägs i mandatperioden, presenterade regeringen och Sverigedemokraterna  direktiven till utredningen. Enligt Tidöavtalet ska utredaren, debattören och den före detta hovrättslagmannen Krister Thelin, oavsett ställningstagande i sak, lägga fram förslag på de lagändringar som krävs för ett tiggeriförbud.

– Detta är bra och det är också alldeles nödvändigt, säger Linda Lindberg, Sverigedemokraternas gruppledare i riksdagen, vid en pressträff.

– Det är enligt oss inte rimligt att människor reser över halva Europa för att tigga här, utanför våra butiker. 

L-ledamot kommer rösta nej

Förslaget på tiggeriförbud ska presenteras senast den 26 juni 2025. Det är dock osäkert om det förslag som utredaren ska lämna skulle passera riksdagen.

Regeringen och SD har en knapp majoritet och Liberalernas gruppledare i riksdagen, Lina Nordquist, har tidigare uppgett att hon är emot förslaget. Även partiets försvarspolitiska talesperson Anna Starbrink har varit starkt kritisk, och hon har inte ändrat sig.

”Jag meddelade redan innan avtalet presenterades och regeringen tillträdde att jag inte kommer medverka till att ett sådant förbud införs”, skriver hon i ett inlägg på Facebook på måndagen, strax innan direktiven till utredningen presenterades. 

”Tidöavtalet innebär bara att en utredning om tiggeriförbud ska genomföras, det finns dock ingen överenskommelse om att införa ett sådant förbud. Jag står fast vid mitt tidigare besked och kommer inte medverka till att ett tiggeriförbud införs.”

På regeringens pressträff, där uppdraget till utredaren presenterades, underströk Liberalernas partisekreterare Jakob Olofsgård att syftet med utredningen, utöver att motverka förekomsten av tiggeriet, är att hindra att människor far illa.

– Jag tror inte det finns någon liberal som inte är överens om att man inte vill se att människor tigger. Med det sagt så är detta en punkt i Tidöavtalet som vi följer, svarar han på en fråga från DN om motståndet inom partiet.

Centerpartiet, Miljöpartiet och Vänsterpartiet har tydligt tagit ställning mot ett förbud. 

– Vänsterpartiet säger nej till ett nationellt tiggeriförbud. Fattigdom kan inte bekämpas med förbud. Vi måste i stället se till att människor inte behöver tigga, säger Gudrun Nordborg (V), ledamot i justitieutskottet, till Altinget.

– Utbredd fattigdom kan bara lösas av kraftfulla reformer för jämlikhet i såväl Sverige som i EU. 

Justitieministern: ”Stort allmänintresse”

Den utredning som nu tillsatts ska lämna förslag på regler som respekterar mänskliga fri- och rättigheter och Sveriges internationella åtaganden. Insamling av pengar till välgörenhet ska inte omfattas av reglerna.

– Sammantaget innebär den här utredningen att en fråga som har diskuterats under en lång tid och som väcker många svåra frågor får en allsidig genomlysning. Redan det, menar jag, uppfyller ett stort allmänintresse, säger justitieminister Gunnar Strömmer (M).

Forrige artikel Förslag på grundlagsskyddad aborträtt får vänta Förslag på grundlagsskyddad aborträtt får vänta
Tiggeriförbud utreds – trots motstånd från L

Tiggeriförbud utreds – trots motstånd från L

Regeringen och Sverigedemokraterna tillsätter en utredning om ett nationellt tiggeriförbud. Det kan dock bli svårt för ett förslag att passera riksdagen. ”Jag kommer inte medverka till att ett tiggeriförbud införs”, säger Liberalernas riksdagsledamot Anna Starbrink.