Trots remisskritiken – skolor ska tvingas lämna fler uppgifter till polisen

Rektorer ska bli skyldiga att lämna ut uppgifter om elever till polisen. ”Skolans huvuduppgift är att utbilda och stödja elever, inte att fungera som en förlängning av rättsväsendet”, säger Skolledarnas Ann-Charlotte Gavelin Rydman. 

Regeringen går vidare med ett nytt lagförslag som innebär att myndigheter, kommuner och skolor ska tvingas lämna ut fler uppgifter till de brottsbekämpande myndigheterna. Detta trots kritik från flera av remissinstanserna inom skolväsendet.  

Syftet är att hjälpa polisen att förebygga och bekämpa brott samt bryta rekryteringen av barn och unga till gäng, enligt justitieminister Gunnar Strömmer (M), som presenterade lagrådsremissen i slutet av förra veckan. 

– Vi vill se ett skifte där huvudregeln blir att dela information och inte att hålla inne information, sade han på en pressträff.  

För skolan innebär det att rektorer ska bli skyldiga att lämna ut uppgifter om elever och anställda på skolan. Samtidigt undantas vården och socialtjänsten från en generell uppgiftsskyldighet, som den som skolan får, men tanken är att uppgiftslämnandet ska öka även där. 

Alla myndigheter, utom FRA, blir skyldiga att på begäran lämna en persons kontaktuppgifter till en brottsbekämpande myndighet.

”Polisens förlängda arm”

Sveriges skolledare har redan från början motsatt sig förslaget. I sitt remissvar lyfter fackförbundet att förslaget innebär en ökad belastning och leder till fel fokus för rektorerna. 

– Vi har varnat för riskerna med en sådan lag och vilka konsekvenser det kan få för utbildningen och eleverna när rektorerna ska ägna sig åt brottsbekämpning, säger ordförande Ann-Charlotte Gavelin Rydman till Altinget. 

Bland annat ser förbundet en risk att skolan, genom att prioritera brottsbekämpning framför skolans grundläggande uppdrag, riskerar att förlora det som långsiktigt förebygger kriminalitet, nämligen tidiga insatser och stöd till elever.

– I regeringens lagrådsremiss ses rektorn som polisens förlängda arm, vilket är ett bekymmersamt utgångsläge för rektorer som redan är tyngda av hög arbetsbelastning och en stor risk för hot och våld. Skolans huvuduppgift är att utbilda och stödja elever, inte att fungera som en förlängning av rättsväsendet, säger Gavelin Rydman.

Undergräver förtroendet

Gavelin Rydman menar att förtroendet för skolan riskerar att skadas om regeringen går vidare med den nya lagen.

– Att rektorer ska få en generell skyldighet att lämna ut uppgifter till polisen går för långt och rubbar balansen i skolans roll som utbildare och stöd för eleverna. Det som ytterligare undergräver tilliten till skolan är att förslaget även omfattar saker som händer utanför skolmiljön, säger hon. 

Sveriges skolledare hade hellre sett att regeringen satsade på att stärka det förebyggande arbetet mellan polis, socialtjänst och skola. 

– Skolans uppdrag är att vara en plats för trygghet, utveckling och undervisning. När vi gör en orosanmälan så grundas den i omsorg om eleven och syftar till att förbättra förutsättningarna för elevens skolbarn och framtid, till skillnad från den här skyldigheten att lämna ut uppgifter. Risken är att tilliten blir skadad av det här, säger Gavelin Rydman.

Lagen föreslås träda i kraft den 1 januari nästa år. 

Forrige artikel Klimatkalkyler och utebliven utredning – ministern till utskottet Klimatkalkyler och utebliven utredning – ministern till utskottet