Momsen bort på frimärken

SKATTER. Sverige har inte rätt att ta ut moms på porto. Det slår EU-domstolen fast.

EU-kommissionen har sedan april 2006 försökt förmå Sverige att ta bort momsen på frimärken. Enligt EU-reglerna för mervärdesskatt ska det inte vara moms på frimärken, och inte heller på det offentliga postväsendets tjänster, med undantag för persontransporter och telekomtjänster.

Sverige har hela tiden invänt att den svenska postmarknaden avreglerades redan 1993, då det också blev moms på Postens tjänster. Frimärken är en förskottsbetalning för en posttjänst, och därför är det moms på porto.

Att ta bort momsen på Postens tjänster skulle snedvrida konkurrensen, anser Sverige.

I striden med EU-kommissionen har Sverige också hävdat att det inte finns något svenskt offentligt postväsende.

Men EU-domstolen konstaterar att Posten AB har i uppdrag att tillhandahålla samhällsomfattande posttjänster i hela landet. Därmed är Posten ett offentligt postväsende enligt EU-reglerna, och det ska inte vara moms på Postens tjänster.

Det innebär också att det inte ska vara moms på frimärken, slår domstolen fast.

Momsen på frimärken är 25 procent. Priset för ett frimärke som kostar 7 kronor med moms blir 5,60 utan moms.

 

Dom i mål C‑114/14

 

Forrige artikel Stöd för att begränsa kontroll av jobbsökande Stöd för att begränsa kontroll av jobbsökande Næste artikel Hårdare regler vid slarvig kreditkontroll väntar Hårdare regler vid slarvig kreditkontroll väntar
Statskontoret avvecklas – namnet blir kvar

Statskontoret avvecklas – namnet blir kvar

Regeringen och SD har bestämt sig. Statskontoret ska avvecklas i januari 2026. Myndighetens verksamhet ska i stället in i Ekonomistyrningsverket som byter namn – till Statskontoret.