Nya idrottsbasen kräver fler anläggningar – vill se dansk modell

En nationell anläggningsfunktion efter dansk inspiration. Bättre ekonomiska förutsättningar. Det är Anna Iwarssons två viktigaste medskick till regeringen, när hon nu har valts till ordförande för Riksidrottsförbundet.

Anna Iwarsson gick i tisdags från att vara tillförordnad ordförande till att bli ny ordförande för Riksidrottsförbundet och Sisu idrottsutbildarna (RF). Med andra ord hade hon redan prioriteringarna klara för sig (se faktaruta). RF har påtalat bristen på idrottsanläggningar under många år.

– I vår föreningsenkät har vi konstaterat att var fjärde förening har svårt att utveckla sina aktiviteter på grund av brist på platser att utöva dem, säger Anna Iwarsson till Altinget.

{{toplink}}

Staten kan stötta kommunerna

Idrottsanläggningar är i dag främst en fråga för kommunerna. Men i Danmark finns den så kallade lokal- och anläggningsfonden (loa), där staten går in och tar ett ansvar för utveckling och planering av idrottsanläggningar.

– Man skulle kunna ha en nationell anläggningsfunktion, ungefär som i Danmark. I vår dialog med kommunerna säger bara en av tre att de har en lokalförsörjningsplan och en strategi för hur samhället ska utvecklas för att kunna erbjuda möjligheter till fysisk aktivitet. Så det är klart att vi vill hitta vägar framåt i dialog med idrottsministern, säger Anna Iwarsson.

Är det här den viktigaste frågan för er?

– Ja, eftersom jag ser att den ger bättre möjligheter för våra 19 000 föreningar att utveckla sina verksamheter och att inkludera fler. Sverige växer, befolkningen ökar stegvis, vi måste möta den samhällsutmaningen.

Vilket blir den svåraste utmaningen i ditt uppdrag?

­– Hur man skapar hållbar finansiering.

Och kanske hur man fördelar resurserna mellan specialförbunden så att alla blir nöjda?

­– Ja, men där tror jag att vi kommer att hitta vägar framåt. Vi har utredningar som jag tror gör att medlen riktas på ett bra sätt.

– Tittar man på den stora satsningen Elitidrott 2030, så är det en historiskt stor satsning tillsammans med SOK och Paralympiska kommittén. Ska vi klara den resan så behövs bättre förutsättningar. Elitidrottarna behöver säkrare trygghetssystem, många är i dag beroende av föräldrar och partners. Det är det ena benet. Vi behöver också stabilare ekonomiskt stöd generellt, säger Anna Iwarsson.

Forrige artikel Svantesson och Strömmer KU-anmäls Svantesson och Strömmer KU-anmäls Næste artikel Så ska EU-kommissionärer som kandiderar i EU-valet agera Så ska EU-kommissionärer som kandiderar i EU-valet agera
Kritiken: Regeringen saknar krisinsikt

Kritiken: Regeringen saknar krisinsikt

Det blir ingen extra höjning av de generella statsbidragen till kommuner och regioner nästa år. ”Jag är lite fundersam när det gäller kommunernas investeringbehov”, säger Annika Wallenskog, SKR:s chefsekonom.