Svantesson och Strömmer KU-anmäls

Elisabeth Svantesson och Gunnar Strömmer KU-anmäls i sista stund. Vid midnatt stängs dörren för oppositionen att få sina anmälningar granskade under våren.

Tidigare i veckan KU-anmälde Miljöpartiet justitieminister Gunnar Strömmer (M) för hanteringen av lagförslaget om visitationszoner. Nu står han inför ytterligare en granskning.

Vänsterpartiets riksdagsledamot Gudrun Nordborg anmäler ministern för beredningen av förslaget om preventiva vistelseförbud som godkändes av riksdagen i onsdags. 

I sin anmälan ställer sig Nordborg frågande till om justitieministern hann ta in Lagrådets synpunkter under de två veckor som det tog för regeringen att sedan lämna sitt förslag.

”Det är en anmärkningsvärt kort tid med hänsyn till gällande ordning för lagstiftningsprocesser”, skriver hon.

Nordborg är även kritisk till att riksdagsledamöterna endast fick julen på sig att inkomma med sina motförslag och kritiserar också regeringen för att inte ha bemött remissinstansernas, däribland Åklagarmyndighetens, synpunkter.

Fler ministrar KU-anmälda

Även Elisabeth Svantesson (M) KU-anmäls. På fredagen lämnade Miljöpartiets energipolitiska talesperson Linus Lakso in en anmälan mot finansministern för ett uttalande i riksdagen.

”Finansminister Elisabeth Svantesson påstår på en fråga ställd på riksdagens frågestund den 14 december 2023 att vindkraften fått subventioner på mellan 60 och 100 miljarder via elcertifikatsystemet. Det är helt fel”, skriver han och menar att det är extra viktigt för en finansminister att ha koll på siffrorna.

Slutspurt för oppositionen

Konstitutionsutskottets fönster för anmälningar av statsråd stänger vid midnatt natten till lördag. Då dras strecket för de anmälningar som kommer att granskas innan sommaren.

På fredagen KU-anmälde Socialdemokraterna även infrastrukturminister Andreas Carlson (KD) för att ha varit osynlig vid kökaoset på E22:an och socialtjänstminister Camilla Waltersson Grönvall (M) anmäldes för hanteringen av lagärenden som rör våldsutsatta barn. {{toplink}}

Forrige artikel Klimatuppmaning saknar svensk underskrift: ”Trodde vi var med” Klimatuppmaning saknar svensk underskrift: ”Trodde vi var med” Næste artikel Nya idrottsbasen kräver fler anläggningar – vill se dansk modell Nya idrottsbasen kräver fler anläggningar – vill se dansk modell
Kritiken: Regeringen saknar krisinsikt

Kritiken: Regeringen saknar krisinsikt

Det blir ingen extra höjning av de generella statsbidragen till kommuner och regioner nästa år. ”Jag är lite fundersam när det gäller kommunernas investeringbehov”, säger Annika Wallenskog, SKR:s chefsekonom.