Nya valregler gäller inte vid nyvalet

DEMOKRATI. De nya vallagarna som riksdagen beslutat om, och som ska ge bättre proportionalitet, gäller inte vid nyvalet i mars nästa år.

– Vi ville ha en tydlig tidpunkt för när reglerna börjar gälla, säger KU:s ordförande Anreas Norlén (M) till Alinget. Däför anges det i lagförslaget från vilket första val som ska baseras på de nya reglerna. 

– Det är inte minst viktigt för de som arbetar med valen och valkretsindelning, säger Norlén.

Proportionaliteten mellan valresultat och mandatfördelning ska bli bättre. Riksdagen har beslutat att sättet att räkna ut mandaten justeras. Småpartier kan bli vinnare på reformen. Men trots att de nya reglerna träder i kraft i januari nästa år ska de inte användas om det blir nyval.

KU skriver att ”ändringarna i vallagen träder i kraft den 1 januari 2015 och tillämpas i den nya lydelsen första gången inför och vid valen till riksdagen, kommunfullmäktige och landstingsfullmäktige 2018. Detta innebär att vid ett eventuellt omval eller extra val före 2018 ska de nuvarande föreskrifterna om valkretsindelningen tillämpas.”

Ny metod för att räkna mandat

I riksdagsvalet år 2010 fick Socialdemokraterna tre mandat fler än de borde, och Moderaterna ett mandat för mycket. Samtidigt gick MP, V, FP och KD miste om ett mandat var.

Detta ska förhindras i framtida val genom att den matematiska metod som används för att räkna ut mandatfördelningen korrigeras. Ändringen gäller val till riksdagen, kommun och landsting.

Riksdagen röstade i våras ja till de nya reglerna. Men eftersom det krävs en grundlagsändring har riksdagenn nu tagit ställning till förslaget även efter riksdagsvalet. Regeländringen träder i kraft den 1 januari 2015. 

Samtycke för att väljas in

Riksdagen har också beslutat att det ska krävas samtycke för att en person ska kunna bli invald till en politisk församling. I dagsläget kan vem som helst röstas in om tillräckligt många skriver personens namn på valsedeln. Varken partiet eller personen behöver ge samtycke. Detta har skapat problem. Personer har frånsagt sig sitt mandat och detta har lett till tomma stolar ute i kommunerna. Det finns också personer som har känt sig kränkta över att bli invalda utan att ge lov. Med den nya lagen ska alla kandidater ha gett sitt skriftliga samtycke före valdagen.

Beslutet innebär även att partierna ska få trycka sina partisymboler i färg på valsedlarna för att väljarna lättare ska kunna skilja sedlarna från varandra.

Forrige artikel Vattenfalls försäljningsplaner hypotetiska enligt Romson Vattenfalls försäljningsplaner hypotetiska enligt Romson Næste artikel Tio biståndsmiljarder fördelas utan ansvar Tio biståndsmiljarder fördelas utan ansvar
Statskontoret avvecklas – namnet blir kvar

Statskontoret avvecklas – namnet blir kvar

Regeringen och SD har bestämt sig. Statskontoret ska avvecklas i januari 2026. Myndighetens verksamhet ska i stället in i Ekonomistyrningsverket som byter namn – till Statskontoret.