Oppositionen vill veta priset på artilleri

FÖRSVAR. Sverige ska fullfölja affären kring artillerisystemet Archer trots att Norge har hoppat av. Och i riksdagen kräver nu oppositionen besked om prislappen.

Utgångspunkten var att Sverige och Norge gemensamt skulle skaffa ett mer modernt artilleri där pjäserna går att flytta snabbare. Totalt rörde det sig om 48 artilleripjäser, 24 pjäser för vardera landet.  Projektet har drabbats av förseningar och Norge har dragit sig ur samarbetet. Förhandlingar pågår hur det norska avhoppet ska lösas.

I vårändringsbudgeten begärde regeringen klartecken från riksdagen för att Sverige ska att fortsätta sin del av affären. Men i och med att kostnaderna för detta inte är kända kan riksdagen hamna i ett läge där de folkvalda måste ta ställning till något utan att ha hela den ekonomiska vidden klar för sig.

– ­Det är en helt bakvänd ordning. Det är att köpa grisen i säcken och just nu tycker jag inte att vi ska ägna oss åt sådana äventyrligheter. Nu måste vi få ett besked från regeringen om vad prislappen kan komma att bli och då få vi ett underlag för vårt beslut, säger Allan Widman (FP), ordförande i riksdagens försvarsutskott.

Norsk del ska säljas

Från regeringens sida är huvudspåret att sälja de pjäser som Norge har avstått ifrån till något annat land. Lyckas inte detta får regeringen ta ställning till om Sverige ska överta ägandet. Men i dagsläget finns inga planer från regeringen på att utöka den svenska artilleriförmågan utöver de 24 pjäser Sverige har planerat för och beställt, enligt en tidigare kommentar till Altinget från försvarsminister Peter Hultqvist.

Även inom Försvarsmakten ligger fokus på att sälja den norska delen. Försvarsmakten har inte heller planerat för att ta över de pjäser som var avsedda för Norge, enligt överbefälhavare Sverker Göranson

– I nuläget har vi inte gjort någon operativ planering. Då är man tillbaka till det jag kallar operativ nollbasplanering. Då måste jag titta på ritbordet för att se vad som kommer som nästa steg och det är inte alls säkert att det är fler artilleripjäser. Det kan vara andra delar i förbandsstrukturen som går före det, säger Sverker Göranson till Altinget.

Om inte den norska delen av avtalet kan säljas till något annat land kan det dock bli dyrare för Sverige, konstaterar regeringen i vårbudgeten. Det kan uppstå nya kostnader om Sverige måste köpa in de pjäser som var avsedda för Norge. I vårbudgeten skriver regeringen att den ska återkomma till riksdagen med ”omfattningen och konsekvenserna av ett eventuellt utökat materiellt åtagande”.

Forrige artikel Längre utbildning i försvaret Næste artikel Parlamentet pressar på om flyktingar
Statskontoret avvecklas – namnet blir kvar

Statskontoret avvecklas – namnet blir kvar

Regeringen och SD har bestämt sig. Statskontoret ska avvecklas i januari 2026. Myndighetens verksamhet ska i stället in i Ekonomistyrningsverket som byter namn – till Statskontoret.